Tasa-arvoinen avioliittolaki http://anttiolavisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/134817/all Tue, 10 Jul 2018 21:20:31 +0300 fi KD-aktiivin todelliset motiivit boikotille paljastuvat http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258065-kd-aktiivin-todelliset-motiivit-boikotille-paljastuvat <p>Mistä erityisesti KD-poliitikkojen parissa tämänhetkiseksi muotivillitykseksi nousseessa kaupparyhmien korttien leikkausoperaatiossa ja muussa boikotissa on tosiasiassa kyse?</p><p>Siitäkö, että ollaan Pride-marsseja vastaan vai siitäkö, että ollaan Setaa vastaan?</p><p>Kun klikkaa oheista kuvaa, voi saada jonkinlaisen välähdyksen todellisesta mielenmaisemasta kaikkien näiden boikottitoimien taustalla.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Mistä erityisesti KD-poliitikkojen parissa tämänhetkiseksi muotivillitykseksi nousseessa kaupparyhmien korttien leikkausoperaatiossa ja muussa boikotissa on tosiasiassa kyse?

Siitäkö, että ollaan Pride-marsseja vastaan vai siitäkö, että ollaan Setaa vastaan?

Kun klikkaa oheista kuvaa, voi saada jonkinlaisen välähdyksen todellisesta mielenmaisemasta kaikkien näiden boikottitoimien taustalla.

]]>
26 http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258065-kd-aktiivin-todelliset-motiivit-boikotille-paljastuvat#comments Boikotti Kristillidemokraatit Seksuaalivähemmistö Tasa-arvoinen avioliittolaki Tue, 10 Jul 2018 18:20:31 +0000 Mika Mäenpää-Louekoski http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258065-kd-aktiivin-todelliset-motiivit-boikotille-paljastuvat
Kirkko ja tasa-arvon aakkoset – Naispappeja syrjitään edelleenkin http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255529-kirkko-ja-tasa-arvon-aakkoset-naispappeja-syrjitaan-edelleenkin <p>Kirkolliskokous päätti tänään äänin 59-46, että kirkko ei vihi samaa sukupuolta olevia pareja. Päätös antaa varsin konkreettisen todisteen siitä, että tasa-arvoinen avioliittolaki ei velvoita kirkkoa muuttamaan omaa käsitystään avioliitosta. Tasa-arvoisen avioliittolakiin johtaneessa kansalaisaloitteessa tehtiin selväksi, että tavoite on mahdollistaa samaa sukupuolta olevien parien siviilivihkimiset, ei suinkaan kirkollisia vihkimisiä. Tämä tavoite myös toteutui ja <a href="https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1929/19290234#L4P16"><u>avioliittolain 16 &sect;</u></a> jäi edelleenkin voimaan, kuten luvattiin.</p><p>Kaikista realiteeteista huolimatta tasa-arvoista avioliittolakia vastustaneet poliitikot ja aktivistit kehtaavat vieläkin pitää yllä täysin paikkansa pitämätöntä myyttiä tasa-arvoisen avioliittolain vaikutuksista kirkkoon, joka ei voisikaan enää näyttää homoille ja lesboille tietä kaapin suuntaan.</p><p>No, voiko vai eikö voi? Miten on?</p><p>Toisaalta kirkolliskokouksen avioliittoasiaa koskevan päätöksen äänestystuloksen 46 ääntä kertovat omaa tarinaansa kirkon (!) päättäjien keskuudessa tapahtuvasta muutoksesta, mikä on puhtaasti kirkon sisäinen asia.</p><p>Kirkko on maallisin silmin tarkasteltuna varsin &rdquo;mielenkiintoinen&rdquo; tapaus. Naiset ovat kelvanneet papeiksi 30 vuoden ajan mutta edelleenkin naispapit joutuvat elämään syrjivän arjen keskellä.</p><p>Tulee mieleen, että pitäisikö kirkon ensin aloittaa tasa-arvon aakkosista?</p><p>Lue:</p><p><a href="https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005637539.html"><u>&rdquo;Ryhmä naispappeja vaatii piispoilta toimia syrjintää vastaan &ndash; &rdquo;Naisten pappeutta vastustetaan sekä sanoin että teoin&rdquo;&rdquo;. HS, 11.4.2018</u></a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kirkolliskokous päätti tänään äänin 59-46, että kirkko ei vihi samaa sukupuolta olevia pareja. Päätös antaa varsin konkreettisen todisteen siitä, että tasa-arvoinen avioliittolaki ei velvoita kirkkoa muuttamaan omaa käsitystään avioliitosta. Tasa-arvoisen avioliittolakiin johtaneessa kansalaisaloitteessa tehtiin selväksi, että tavoite on mahdollistaa samaa sukupuolta olevien parien siviilivihkimiset, ei suinkaan kirkollisia vihkimisiä. Tämä tavoite myös toteutui ja avioliittolain 16 § jäi edelleenkin voimaan, kuten luvattiin.

Kaikista realiteeteista huolimatta tasa-arvoista avioliittolakia vastustaneet poliitikot ja aktivistit kehtaavat vieläkin pitää yllä täysin paikkansa pitämätöntä myyttiä tasa-arvoisen avioliittolain vaikutuksista kirkkoon, joka ei voisikaan enää näyttää homoille ja lesboille tietä kaapin suuntaan.

No, voiko vai eikö voi? Miten on?

Toisaalta kirkolliskokouksen avioliittoasiaa koskevan päätöksen äänestystuloksen 46 ääntä kertovat omaa tarinaansa kirkon (!) päättäjien keskuudessa tapahtuvasta muutoksesta, mikä on puhtaasti kirkon sisäinen asia.

Kirkko on maallisin silmin tarkasteltuna varsin ”mielenkiintoinen” tapaus. Naiset ovat kelvanneet papeiksi 30 vuoden ajan mutta edelleenkin naispapit joutuvat elämään syrjivän arjen keskellä.

Tulee mieleen, että pitäisikö kirkon ensin aloittaa tasa-arvon aakkosista?

Lue:

”Ryhmä naispappeja vaatii piispoilta toimia syrjintää vastaan – ”Naisten pappeutta vastustetaan sekä sanoin että teoin””. HS, 11.4.2018

]]>
26 http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255529-kirkko-ja-tasa-arvon-aakkoset-naispappeja-syrjitaan-edelleenkin#comments Kirkko Naispappeus Syrjintä Tasa-arvo Tasa-arvoinen avioliittolaki Fri, 18 May 2018 21:06:42 +0000 Vesa-Matti Louekoski http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255529-kirkko-ja-tasa-arvon-aakkoset-naispappeja-syrjitaan-edelleenkin
Vuosipäivän lähestyessä http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251470-vuosipaivan-lahestyessa <p>Ensimmäinen päivä maaliskuuta vuonna 2017 astui voimaan tasa-arvoinen avioliittolaki hieman jo pitkällisiksi ja huvittaviksikin käyneiden vaiheiden jälkeen - avioliittolain uudistustahan yritettiin viime hetkille saakka estää toteutumasta lakiuudistusta vastustaneen kansalaisaloitteen ja sitä tukemaan perustetun yhdistyksen masinoiman &quot;hirmuisen&quot; mediamylläkän keinoin.</p><p>Lainsäätäminen ei kuitenkaan Suomessa ole mitään huutokauppaa, vaan johdon- ja perustuslainmukaista lakien harmonista kehittämistä vastaamaan aiempaa paremmin kansalaisten tarpeita, minkä seikan myös eduskunnan enemmistö tuli osoittaneeksi asian ratkaisseessa äänestyksessä.</p><p>&nbsp;</p><p>Väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2017 maistraateissa solmittiin 620 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa ja 1 189 rekisteröityä parisuhdetta muutettiin&nbsp; harmonisiksi avioliitoiksi, joten tämä lakiuudistus on selvästi jo ensimmäisenä voimassaolovuotenaan osoittanut vastaavan aikaisempaa paremmin kansalaisten tarpeita.</p><p>Vielä vuonna 2016 rekisteröityjä parisuhteita solmittiin varsin maltillisesti, ainoastaan 251 samaa sukupuolta olevaa paria virallisti sinä vuonna suhteensa, joten avioliittolain muutos on selvästi buustannut avioliiton suosiota.</p><p>&nbsp;</p><p>MItä muuta avioliittolain uudistaminen on sitten saanut aikaan?</p><p>&nbsp;</p><p>No,&nbsp; ainakaan mitään lakiuudistusta vastustaneiden esille&nbsp; tuomia negatiivisia seurauksia ei olla havaittu tapahtuneen - lapsilla on edelleen oikeus, mikäli mahdollista,&nbsp; tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan,&nbsp; avioliiton arvostus on vakaata, nuoriso ei ole rappeutunut kovinkaan pervonormatiiviseksi massaksi eikä sananvapauskaan ole uhattuna...</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Ensimmäinen päivä maaliskuuta vuonna 2017 astui voimaan tasa-arvoinen avioliittolaki hieman jo pitkällisiksi ja huvittaviksikin käyneiden vaiheiden jälkeen - avioliittolain uudistustahan yritettiin viime hetkille saakka estää toteutumasta lakiuudistusta vastustaneen kansalaisaloitteen ja sitä tukemaan perustetun yhdistyksen masinoiman "hirmuisen" mediamylläkän keinoin.

Lainsäätäminen ei kuitenkaan Suomessa ole mitään huutokauppaa, vaan johdon- ja perustuslainmukaista lakien harmonista kehittämistä vastaamaan aiempaa paremmin kansalaisten tarpeita, minkä seikan myös eduskunnan enemmistö tuli osoittaneeksi asian ratkaisseessa äänestyksessä.

 

Väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2017 maistraateissa solmittiin 620 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa ja 1 189 rekisteröityä parisuhdetta muutettiin  harmonisiksi avioliitoiksi, joten tämä lakiuudistus on selvästi jo ensimmäisenä voimassaolovuotenaan osoittanut vastaavan aikaisempaa paremmin kansalaisten tarpeita.

Vielä vuonna 2016 rekisteröityjä parisuhteita solmittiin varsin maltillisesti, ainoastaan 251 samaa sukupuolta olevaa paria virallisti sinä vuonna suhteensa, joten avioliittolain muutos on selvästi buustannut avioliiton suosiota.

 

MItä muuta avioliittolain uudistaminen on sitten saanut aikaan?

 

No,  ainakaan mitään lakiuudistusta vastustaneiden esille  tuomia negatiivisia seurauksia ei olla havaittu tapahtuneen - lapsilla on edelleen oikeus, mikäli mahdollista,  tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan,  avioliiton arvostus on vakaata, nuoriso ei ole rappeutunut kovinkaan pervonormatiiviseksi massaksi eikä sananvapauskaan ole uhattuna...

 

 

]]>
5 http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251470-vuosipaivan-lahestyessa#comments Tasa-arvoinen avioliittolaki Tue, 27 Feb 2018 15:06:57 +0000 Juho Antikainen http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251470-vuosipaivan-lahestyessa
Australian parlamentti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247277-australian-parlamentti-hyvaksyi-tasa-arvoisen-avioliittolain <p>Australian parlamentti on tänään hyväksynyt samaa sukupuolta olevien parien avioliitot mahdollistavan tasa-arvoisen &nbsp;avioliittolain. Vain neljä 150 jäsenisestä alahuoneesta vastusti päätöstä. Kannattajat ovat juhlineet sekä parlamentissa että sen ulkopuolella. Lakiesitykseen ehdotetut poikkeukset hylättiin.</p><p>Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot mahdollistava lainsäädäntö on edennyt Australiassa nopeaan tahtiin. 12.9 ja 7.11 välisenä aikana maassa &nbsp;järjestettiin neuvoa-antava postiäänestys samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Selvä enemmistö kansasta ilmaisi myönteisen kantansa. Senaatti, eli ylähuone, antoi hyväksyntänsä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot mahdollistavalle lakiesitykselle 29.11 äänin 43-12. Tänään oli vuorossa parlamentin alahuoneen äänestys, joka hyväksyi murskaluvuin lakiesityksen.</p><p>&rdquo;<em>Mikä päivä rakkaudelle, tasa-arvolle ja kunnioitukselle. Australia teki sen</em>&rdquo;, totesi pääministeri ja itsekin lakiesitystä kannattanut Malcolm Turnbull.</p><p>Kenraalikuvernööri Peter Cosgroven odotetaan vahvistavan tasa-arvoisen avioliittolain lähiaikoina, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että ensimmäiset samaa sukupuolta olevien parien avioliitot voidaan solmia tammikuussa johtuen käytössä olevasta avioliiton solmimisen 30 päivän harkinta-ajasta.</p><p>Alahuone torjui konservatiivivoimien ajamat poikkeukset.</p><p>Päätöksen myötä Australia liittyy niiden yli kahdenkymmenen maan joukkoon, missä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot on laillistettu.</p><p>Vastikään Itävallassa perustuslakituomioistuin päätti, että samaa sukupuolta olevien parien syrjimiselle avioliitto-oikeuden suhteen on tultava loppu.</p><hr /><p><a href="https://yle.fi/uutiset/3-9965867"><u>&rdquo;Samaa sukupuolta olevien avioliitto hyväksyttiin Australian parlamentissa&rdquo;, Yle, 7.12.2017</u></a></p><p><a href="https://yle.fi/uutiset/3-9963820"><u>&rdquo;Itävaltaan sukupuolineutraali avioliitto oikeuden päätöksellä&rdquo;. Yle, 5.12.2017</u></a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Australian parlamentti on tänään hyväksynyt samaa sukupuolta olevien parien avioliitot mahdollistavan tasa-arvoisen  avioliittolain. Vain neljä 150 jäsenisestä alahuoneesta vastusti päätöstä. Kannattajat ovat juhlineet sekä parlamentissa että sen ulkopuolella. Lakiesitykseen ehdotetut poikkeukset hylättiin.

Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot mahdollistava lainsäädäntö on edennyt Australiassa nopeaan tahtiin. 12.9 ja 7.11 välisenä aikana maassa  järjestettiin neuvoa-antava postiäänestys samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Selvä enemmistö kansasta ilmaisi myönteisen kantansa. Senaatti, eli ylähuone, antoi hyväksyntänsä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot mahdollistavalle lakiesitykselle 29.11 äänin 43-12. Tänään oli vuorossa parlamentin alahuoneen äänestys, joka hyväksyi murskaluvuin lakiesityksen.

Mikä päivä rakkaudelle, tasa-arvolle ja kunnioitukselle. Australia teki sen”, totesi pääministeri ja itsekin lakiesitystä kannattanut Malcolm Turnbull.

Kenraalikuvernööri Peter Cosgroven odotetaan vahvistavan tasa-arvoisen avioliittolain lähiaikoina, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että ensimmäiset samaa sukupuolta olevien parien avioliitot voidaan solmia tammikuussa johtuen käytössä olevasta avioliiton solmimisen 30 päivän harkinta-ajasta.

Alahuone torjui konservatiivivoimien ajamat poikkeukset.

Päätöksen myötä Australia liittyy niiden yli kahdenkymmenen maan joukkoon, missä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot on laillistettu.

Vastikään Itävallassa perustuslakituomioistuin päätti, että samaa sukupuolta olevien parien syrjimiselle avioliitto-oikeuden suhteen on tultava loppu.


”Samaa sukupuolta olevien avioliitto hyväksyttiin Australian parlamentissa”, Yle, 7.12.2017

”Itävaltaan sukupuolineutraali avioliitto oikeuden päätöksellä”. Yle, 5.12.2017

]]>
0 http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247277-australian-parlamentti-hyvaksyi-tasa-arvoisen-avioliittolain#comments Australia Parlamentti Tasa-arvoinen avioliittolaki Thu, 07 Dec 2017 17:44:54 +0000 Vesa-Matti Louekoski http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247277-australian-parlamentti-hyvaksyi-tasa-arvoisen-avioliittolain
"Kun tavallisesta tulee epäilyksenalaista" – Tosiaankin! http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244035-kun-tavallisesta-tulee-epailyksenalaista-tosiaankin <p>Aito avioliitto -yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Koivula (kd) on otsikoinut uusimman kirjoituksensa: &rdquo;Kun tavallisesta tulee epäilyksenalaista&rdquo;.</p><p>Tosiaankin, Koivula ja kaikki muut &rdquo;antisetanistit&rdquo;!</p><p>Pieni pysähtyminen otsikon aiheen äärellä on paikallaan.</p><p>Mikä onkaan tavallista arkielämän ja lainsäädännöllistä todellisuutta nyky-Suomessa?</p><p>Ketkä ovat niitä, jotka haluavat kaiken aikaa heittää epäilyksenalaisuuden varjoja tämän tuiki tavallisen suomalaisen arkielämän ja lainsäädännöllisen todellisuuden ylle?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Aito avioliitto -yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Koivula (kd) on otsikoinut uusimman kirjoituksensa: ”Kun tavallisesta tulee epäilyksenalaista”.

Tosiaankin, Koivula ja kaikki muut ”antisetanistit”!

Pieni pysähtyminen otsikon aiheen äärellä on paikallaan.

Mikä onkaan tavallista arkielämän ja lainsäädännöllistä todellisuutta nyky-Suomessa?

Ketkä ovat niitä, jotka haluavat kaiken aikaa heittää epäilyksenalaisuuden varjoja tämän tuiki tavallisen suomalaisen arkielämän ja lainsäädännöllisen todellisuuden ylle?

]]>
36 http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244035-kun-tavallisesta-tulee-epailyksenalaista-tosiaankin#comments Aito avioliitto Tasa-arvoinen avioliittolaki Tasa-arvolaki Fri, 06 Oct 2017 19:09:21 +0000 Mika Mäenpää-Louekoski http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244035-kun-tavallisesta-tulee-epailyksenalaista-tosiaankin
Lakatkaa piinaamasta maallista yhteiskuntaa http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241265-lakatkaa-piinaamasta-maallista-yhteiskuntaa <p>On todella valitettavaa, että jälleen kerran tasa-arvoisesta avioliittolaista, joka 1.3.2017 lähtien mahdollisti samaa sukupuolta olevien parien siviiliavioliitot, levitetään tahallisesti virheellistä tietoa. Lakimuutoksen ei voi millään muotoa katsoa olevan syyllinen kirkon sisäiseen kipuiluun avioliiton merkityksestä.</p><p>Uudistuneen <a href="http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1929/19290234#L4P16"><u>avioliittolain 16 &sect;</u></a> toteaa seuraavaa:</p><p>&rdquo;<em>Sen lisäksi, mitä vihkimisestä säädetään 15 &sect;:ssä, kirkollisen vihkimisen muut ehdot ja muodot määrää se uskonnollinen yhdyskunta, jossa vihkiminen toimitetaan.</em>&rdquo;</p><p>Tämä on linjassa tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymiseen johtaneen <a href="https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/192"><u>kansalaisaloitteen</u></a> kanssa. Se toteaa yksiselitteisesti seuraavaa:</p><p>&rdquo;<em>Tällä esityksellä ei ole tarkoitus puuttua uskonnollisten yhdyskuntien avioliittolain 16 &sect;:ssä säädettyyn oikeuteen määrätä kirkollisen vihkimisen ehdoista ja muodosta. Kaikilla vihkimiseen oikeutetuilla uskonnollisilla yhdyskunnilla, evankelis-luterilainen ja ortodoksinen kirkko mukaan lukien, on jatkossakin itsenäinen oikeus päättää, vihkivätkö ne samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon.</em>&rdquo;</p><p>Kuinka moneen kertaan tämä asia on vielä todettava, että kyettäisiin tekemään ero esimerkiksi evankelis-luterilaisessa kirkossa vaikuttavien sisäisten muutosvoimien pyrkimysten ja juridisten tosiasioiden välille?</p><p>Lakatkaa jo vihdoinkin piinaamasta maallista yhteiskuntaa kaikenlaisten uskonpuhdistuskirjoitustenne ja höpöteorioidenne (mm. &rdquo;kalteva pinta&rdquo;) varjolla!</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> On todella valitettavaa, että jälleen kerran tasa-arvoisesta avioliittolaista, joka 1.3.2017 lähtien mahdollisti samaa sukupuolta olevien parien siviiliavioliitot, levitetään tahallisesti virheellistä tietoa. Lakimuutoksen ei voi millään muotoa katsoa olevan syyllinen kirkon sisäiseen kipuiluun avioliiton merkityksestä.

Uudistuneen avioliittolain 16 § toteaa seuraavaa:

Sen lisäksi, mitä vihkimisestä säädetään 15 §:ssä, kirkollisen vihkimisen muut ehdot ja muodot määrää se uskonnollinen yhdyskunta, jossa vihkiminen toimitetaan.

Tämä on linjassa tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymiseen johtaneen kansalaisaloitteen kanssa. Se toteaa yksiselitteisesti seuraavaa:

Tällä esityksellä ei ole tarkoitus puuttua uskonnollisten yhdyskuntien avioliittolain 16 §:ssä säädettyyn oikeuteen määrätä kirkollisen vihkimisen ehdoista ja muodosta. Kaikilla vihkimiseen oikeutetuilla uskonnollisilla yhdyskunnilla, evankelis-luterilainen ja ortodoksinen kirkko mukaan lukien, on jatkossakin itsenäinen oikeus päättää, vihkivätkö ne samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon.

Kuinka moneen kertaan tämä asia on vielä todettava, että kyettäisiin tekemään ero esimerkiksi evankelis-luterilaisessa kirkossa vaikuttavien sisäisten muutosvoimien pyrkimysten ja juridisten tosiasioiden välille?

Lakatkaa jo vihdoinkin piinaamasta maallista yhteiskuntaa kaikenlaisten uskonpuhdistuskirjoitustenne ja höpöteorioidenne (mm. ”kalteva pinta”) varjolla!

]]>
2 http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241265-lakatkaa-piinaamasta-maallista-yhteiskuntaa#comments Suomen ev.lut. kirkko Tasa-arvoinen avioliittolaki Uskonpuhdistus Sun, 13 Aug 2017 17:40:03 +0000 Mika Mäenpää-Louekoski http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241265-lakatkaa-piinaamasta-maallista-yhteiskuntaa
Yli 20 pappia ilmoittanut julkisesti vihkivänsä sateenkaaripareja http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241093-yli-20-pappia-ilmoittanut-julkisesti-vihkivansa-sateenkaaripareja <p>Psykoterapeuttina toimivan entisen seurakuntapastorin Toni Fagerholmin <a href="https://sateenkaaripapit.wordpress.com/"><u>ylläpitämällä Sateenkaaripapit-sivustolla</u></a> julkaistavalle listalle on ehtinyt kertymään jo 23 evankelis-luterilaisen kirkon papin tiedot. Listan papit ilmaisevat avoimesti valmiutensa suorittaa samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen, avioliiton siunaaminen mukaan lukien.</p><p>&rdquo;<em>Vihkimisen edellytys on, että vihittävät ovat käyneet rippikoulun, ainakin toinen vihittävistä on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ja toinen vihittävistä kuuluu johonkin muuhun kristilliseen uskontokuntaan. Jo solmittu avioliitto voidaan siunata ilman kirkkoon kuulumisen velvoitetta.</em>&rdquo;, todetaan Sateenkaaripapit-sivustolla.</p><p>Sivustolla on myös lista toimitustiloista, jotka sijaitsevat pääkaupunkiseudulla.</p><p>Suurin osa papeista toimii Helsingissä mutta listalta löytyy pappeja myös muiden hiippakuntien alueelta, kuten Oulun hiippakunnasta.</p><p><a href="http://ranneliike.net/teema/kotimaa24-evankelis-luterilaisen-kirkon-papit-vihkineet-tai-siunanneet-noin-20-samaa-sukupuolta-olevaa-paria?aid=13186"><u>Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan</u></a> kevään ja kesän aikana on toimitettu noin kaksikymmentä samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä tai avioliiton siunaamista.</p><p>Samaa sukupuolta olevien parien siviiliavioliitot mahdollistanut tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö astui voimaan 1. maaliskuuta. Muutos ei kuitenkaan koskenut uskonnollisten yhdyskuntien vihkimiskäytäntöjä, jotka maallisesta näkökulmasta katsottuna voivat jatkua entiseen malliin.</p><p>Tilanne on mielenkiintoinen, sillä <a href="https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/piispat-kirkollinen-avioliitto-kuuluu-vain-naiselle-ja-miehel-1"><u>piispainkokous on linjannut</u></a> kirkollisen vihkimisen kuuluvan ainoastaan naiselle ja miehelle. Sinänsä kirkkolaki ja muut säännökset eivät kiellä samaa sukupuolta olevilta pareilta kirkollista vihkimistä. Kirkolliskokouksen päätöstä asiasta ei ole suuntaan jos toiseenkaan.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Psykoterapeuttina toimivan entisen seurakuntapastorin Toni Fagerholmin ylläpitämällä Sateenkaaripapit-sivustolla julkaistavalle listalle on ehtinyt kertymään jo 23 evankelis-luterilaisen kirkon papin tiedot. Listan papit ilmaisevat avoimesti valmiutensa suorittaa samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen, avioliiton siunaaminen mukaan lukien.

Vihkimisen edellytys on, että vihittävät ovat käyneet rippikoulun, ainakin toinen vihittävistä on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ja toinen vihittävistä kuuluu johonkin muuhun kristilliseen uskontokuntaan. Jo solmittu avioliitto voidaan siunata ilman kirkkoon kuulumisen velvoitetta.”, todetaan Sateenkaaripapit-sivustolla.

Sivustolla on myös lista toimitustiloista, jotka sijaitsevat pääkaupunkiseudulla.

Suurin osa papeista toimii Helsingissä mutta listalta löytyy pappeja myös muiden hiippakuntien alueelta, kuten Oulun hiippakunnasta.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kevään ja kesän aikana on toimitettu noin kaksikymmentä samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä tai avioliiton siunaamista.

Samaa sukupuolta olevien parien siviiliavioliitot mahdollistanut tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö astui voimaan 1. maaliskuuta. Muutos ei kuitenkaan koskenut uskonnollisten yhdyskuntien vihkimiskäytäntöjä, jotka maallisesta näkökulmasta katsottuna voivat jatkua entiseen malliin.

Tilanne on mielenkiintoinen, sillä piispainkokous on linjannut kirkollisen vihkimisen kuuluvan ainoastaan naiselle ja miehelle. Sinänsä kirkkolaki ja muut säännökset eivät kiellä samaa sukupuolta olevilta pareilta kirkollista vihkimistä. Kirkolliskokouksen päätöstä asiasta ei ole suuntaan jos toiseenkaan.

]]>
20 http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241093-yli-20-pappia-ilmoittanut-julkisesti-vihkivansa-sateenkaaripareja#comments Kirkollinen vihkiminen Sateenkaaripapit Tasa-arvoinen avioliittolaki Wed, 09 Aug 2017 17:28:27 +0000 Vesa-Matti Louekoski http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241093-yli-20-pappia-ilmoittanut-julkisesti-vihkivansa-sateenkaaripareja
Ylellä ”tasa-arvoinen avioliittolaki” -termi edelleenkin kielletty http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239493-ylella-tasa-arvoinen-avioliittolaki-termi-edelleenkin-kielletty <p>Tänään kuultiin iloisia uutisia Saksasta, kun tietoon tuli, että Saksan liittopäivät on hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain selvin äänin 393 puolesta ja 226 vastaan. &nbsp;Laki mahdollistaa tulevaisuudessa samaa sukupuolta oleville pareille tasa-arvoisen oikeuden avioliittoon myös Saksassa.</p><p>Suomalaista uutisointia selatessa pisti silmään erityisesti Ylen uutinen, &rdquo;<a href="https://yle.fi/uutiset/3-9698645"><u>Saksa hyväksyi sukupuolineutraalin avioliiton</u></a>&rdquo;.</p><p>Ylen uutisen perusteella tulee selväksi, että suomalainen &rdquo;tasa-arvoinen avioliittolaki&rdquo; -termi on edelleenkin Ylellä kielletty, vaikka tasa-arvoinen avioliittolaki on jo osa suomalaista lainsäädännöllistä todellisuutta.</p><p>Yleä näyttää vieläkin vaivaavan &rdquo;<a href="https://www.stara.fi/2014/11/21/yle-kielsi-toimittajilta-tasa-arvoisen-avioliittolain-kayttamisen/"><u>yleläinen tauti</u></a>&rdquo;.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Tänään kuultiin iloisia uutisia Saksasta, kun tietoon tuli, että Saksan liittopäivät on hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain selvin äänin 393 puolesta ja 226 vastaan.  Laki mahdollistaa tulevaisuudessa samaa sukupuolta oleville pareille tasa-arvoisen oikeuden avioliittoon myös Saksassa.

Suomalaista uutisointia selatessa pisti silmään erityisesti Ylen uutinen, ”Saksa hyväksyi sukupuolineutraalin avioliiton”.

Ylen uutisen perusteella tulee selväksi, että suomalainen ”tasa-arvoinen avioliittolaki” -termi on edelleenkin Ylellä kielletty, vaikka tasa-arvoinen avioliittolaki on jo osa suomalaista lainsäädännöllistä todellisuutta.

Yleä näyttää vieläkin vaivaavan ”yleläinen tauti.

]]>
31 http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239493-ylella-tasa-arvoinen-avioliittolaki-termi-edelleenkin-kielletty#comments Saksa Sensuuri Tasa-arvoinen avioliittolaki Yleisradio Fri, 30 Jun 2017 18:25:10 +0000 Mika Mäenpää-Louekoski http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239493-ylella-tasa-arvoinen-avioliittolaki-termi-edelleenkin-kielletty
Rakasta pappia http://laurilappalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238726-rakasta-pappia <p><strong>Rakasta pappia, ilmianna hänet</strong></p><p>&nbsp;</p><p>Pastori Kai Sadinmaan toimittamista samaa sukupuolta olevien avioparien kirkollisista vihkimisistä on tehty kanteluita Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin. Joko 23.8 tai 13.9 tulee päätös mahdollisesta rangaistuksesta. Sadinmaa ei ole ainoa, joka on vihkinyt: Yli sata pappia vihkii tasa-arvoisesti (<a href="http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005251258.html">täältä</a>). Muista, jo tapahtuneista vihkimisistä Sadinmaan suorittamat erovat vain siltä osin, että Sadimaa vihki parit julkisesti. Miksi julkisuus on rangaistavaa? Sadinmaa on tietysti loukannut piispojen arvovaltaa. Mahdollinen rangaistus tullaan luonnollisesti perustamaan kirkkolakiin. Mutta ennen kuin mennään yksityiskohtaisiin lainkohtiin, on hyvä tarkastella miten tähän tilanteeseen on tultu.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Miten tähän on tultu?</strong></p><p>&nbsp;</p><p>Pitkään ajateltiin, että on itsestäänselvyys, että avioliitto on miehen ja naisen välinen - ja kun yhteiskunnassa tapahtui muutos, kirkon johto pisti päänsä pensaaseen ja kuvitteli, että vaikenemisella asia menee pois päiväjärjestyksestä. Siksi Kirkkolaissa tai -järjestyksessä ( = asetustasoinen säädöskokoelma) ei ole mitään mainintaa avioparin sukupuolesta. Paniikkiratkaisuna &nbsp;tuon &quot;itsestäänselvyyden&quot; ylläpitämiseksi kaivettiin esiin Kirkkokäsikirjan maininta sulhasesta ja morsiamesta ja vedottiin kirkon itsehallintoon ja siihen, että Avioliittolain perusteluissa todettiin, ettei tuo laki pakota kirkkoa mihinkään. Ongelma on nyt siinä, että kirkolla ei ole lakitason säädöksiä sille, että jotain ryhmää voi kohdella eri tavoin kuin toisia. Ja nykyisillä kirkolliskokouksen voimasuhteilla tilanne ei muutu mihinkään. Muutokseenhan vaaditaan 2/3 enemmistö.</p><p><br />Mikäli tilanteessa voi nähdä ylipäätään mitään huvittavaa, niin hauskaa tässä onkin, että Sadinmaa on noudattanut kirkkolakia ja -järjestystä, mutta piispat eivät, vaan jopa kehottavat lain rikkomiseen. Pitäisikö heistä siis tehdä kantelu?</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Laki vs. moraali</strong></p><p><br />&nbsp;&nbsp;<br />Teknisesti ottaen kirkossa joudutaan noudattamaan voimassa olevan kirkkolain määräyksiä riippumatta tahtotilasta. Suomen laki esim. rikosoikeudellisissa kysymyksissä on ohittamaton, mutta nyt on kysymys pikemminkin hallinnollisesta menettelystä. Periaatteessa.</p><p>&nbsp;<br />Kirkon johto ohittaa hallinnollisen menettelyn ongelmat. Se vetoaa uskonnonvapauslakiin ja kirkon itsenäisyyteen mutta ei huomioi sitä, että &quot;kirkon kanta&quot; pitäisi olla kirjoitettu Kirkkolakiin tai - järjestykseen.<br />Kirkon itsenäisyyteen vetoamisen myötä ongelma kiteytyy klassiseksi kysymykseksi uskonnollisten lakien ja maallisten lakien suhteesta toisiinsa. Sadinmaan tapaus nostaa esiin filosofiset pohdinnat piispojen päätösten oikeutuksesta, kirkon normien pätevyydestä, kansalaisten oikeuksista ja oikeudentulkinnasta. Tuomiokapituli on päättävä elin ja oikeusjärjestelmänä se on poliittisen vallan ruumillistuma.</p><p><br />Jos Sadinmaa saa rangaistuksen, niin valituksen ohella hänen tulisikin tehdä rikosilmoitus ja/tai nostaa siviilikanne. Tuomiokapitulien jäsenten on ymmärrettävä, että he ovat oikeasti henkilökohtaisesti vastuussa tekemisistään.</p><p>&nbsp;</p><p>Kirkon johto ei voi piiloutua ns. oikeuspositivistisen ajattelun taakse. Oikeuspositivismihan keskittyy oikeusjärjestelmän sisäisiin kysymyksiin. Kirkko on yhteiskunnallinen toimija eikä ongelma siksi ole vain kirkon sisäinen asia. Oikeuspositivistisen suuntauksen mukaan laki riippuu vain siitä, mitä auktoriteetti on sellaiseksi julistanut ja siten lailla ja moraalilla ei ole mitään välttämätöntä yhteyttä.</p><p><br />Kirkolla on vihkioikeus, joka merkitsee myös velvollisuutta vihkiä kaikki. Kirkon on siis huolehdittava niin lakisääteisistä, kuin myös moraalisista velvoitteistaan hoitaa vihkimiset.</p><p><br />Pitäytyminen kirkkolaissa ei onnistu myöskään uuden Perustuslain myötä, jossa uutena elementtinä tuli perusoikeuksien määrittely ja ns. perusoikeusmyönteinen laintulkinta. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhojakin lakeja on nyt tulkittava perusoikeusmyönteisesti - oli niiden säätämisajan intentio mikä tahansa.</p><p><br />&nbsp;PL 6&sect; 2mom mukaan &quot;Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.&quot; Tämä on juridisessa käytännössä yleensä tulkittu niin, että &quot;hyväksyttävä peruste&quot; tarkoittaa lakitason säädöstä.</p><p>&nbsp;<br />Kirkko ei voi asettaa omia jäseniään eriarvoiseen asemaan, jollei siitä ole lakitasoista säädöstä. Toisaalta, jos sellainen olisi, niin miten sen voisi muotoilla niin, että se ei olisi ristiriidassa ihmisoikeuksien julistuksen kanssa? Mihin lain kohtaan tuomiokapituli aikoo siis rangaistusvaatimuksensa perustaa?</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Julkisuus</strong></p><p>&nbsp;</p><p>Todennäköisesti kapituli ei anna tuomiota, vaan jokunlaisen varoituksen/huomatuksen. Päättäjät ovat puun ja kuoren välissä, koska kirkon konservatiivit ovat haukkana niskassa, jos poikkeamisia aletaan sallia.<br />Mutta varoitus on jo rangaistus johon Sadinmaa voi hakea purkua hallinto-oikeudesta.</p><p><br />Kirkon johto on viivytellyt asian kanssa vuosia sen sijaan että olisi edistänyt väistämätöntä. Johdossa toivottiin parasta, mutta he saivat tämän.</p><p><br />Vihjaukset tai suoranaiset syytökset julkisuushakuisuudesta ovat asiattomia. Sadinmaa on suoraselkäinen mies, joka toimii Suomen lakien mukaan.</p><p><br />Julkisuus on ehdottoman tärkeää syrjinnän vastaisessa työssä. Homojen syrjinnästä ja heidän puolustajiensa rankaisemisesta on tärkeä puhua mahdollisimman julkisesti. Asiat eivät yleensä edisty jos niitä ei nosteta käsiteltäväksi julkisuudessa. Olipa sitten kyse lasten kaltoinkohtelusta katolisessa kirkossa, naisten oikeuksista tai homojen oikeuksista. Tai muiden syrjittyjen ryhmien asemasta.</p><p><br />Kirkon sisällä tapahtuvat vaientamisyritykset noudattavat klassista kaavaa, esimerkkejä löytyy historiasta. Eri asia, mutta periaatteellisella tasolla vastaavanlainen tapaus on luettavissa Martin Luther Kingin kirjeistä Birminghamin vankilasta. Hän kirjoittaa kuinka moderaatit, maltilliset olivat pyytäneet häntä rauhoittumaan ja olemaan konfrontoimatta niin voimakkaasti. Kingin olisi pitänyt olla hiljaa, sillä asia kuulemma edistyi hiljalleen muutenkin. Liian voimakas asian ajaminen aiheutti kriitikoiden mielestä turhia ristiriitoja. Monet, etenkin valkoiset papit moittivat häntä liian radikaaleista ja liian julkisista otteista. &nbsp;Nykyään taas monet niistä jotka moittivat esimerkiksi Sadinmaata ekstremismistä, kehuvat Martin Luther Kingiä hienosta kamppailusta ihmisoikeuksien puolesta.</p><p><br /><strong>Lopuksi</strong></p><p>&nbsp;</p><p>Miten Suomen lain ja evl-kirkon kirkkolain suhdetta tulisi sitten tulkita? Suomen lain näkökulmasta asia on yksiselitteinen: Papin vihkimisoikeus Suomessa perustuu siihen, että asiasta on avioliittolaissa erityinen säännös. Kirkolla ei ole muuta vihkimisoikeutta kuin minkä valtio sille myöntää (siunaamisoikeus on eri asia) ja valtion myöntämään oikeuteen sovelletaan valtion pelisääntöjä.</p><p>&nbsp;<br />Teologisesta näkökulmasta kysymys on pohjimmiltaan siitä, sijoitetaanko homoseksuaalisuus ja samaa sukupuolta olevien parisuhteet perinteiseen tapaan lankeemukseen vai muutetaanko niiden status luomisteologiseksi. Vastaus edelliseen kysymykseen on ratkaiseva, koska evankelis-luterilainen kirkko tulkitsee kirkkolain säännösten olevan protestanttisen kirkon vastine roomalaiskatolisen kirkon kanoniselle oikeudelle. Kanoninen oikeus kohotetaan maallisen oikeuden yläpuolelle ja sen vuoksi minkä tahansa päätelmän lopputulema on jo ennalta annettu.</p><p>&nbsp;</p><p>Helsingin Hiippakunna tuomiokapitulin ei kuitenkaan tarvitse ottaa kantaa kiusalliseen kysymykseen luomisopista. Kirkon olisi jo tullut toimia kuten naispappeuden suhteen aikoinaan: &nbsp;kirkkolain 87 pykälään lisättiin sukupuolet (&quot;... kaksikymmentäkaksi vuotta täyttänyt mies ja nainen ...&quot;). Evl-kirkon johto ei voi tässä tilanteessa kuin pidättäytyä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon vihkineiden pappien rankaisemisesta ja käyttää ns. hengellisen regimentin valtakeinoja, opettamista &nbsp;ja vetoamista. Rangaistusta ei voi hyväksyä, se on samalla kannanotto tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.</p><p>&nbsp;</p><p>Tämän kirjoituksen alussa linkitetty mielipidekirjoitus on kuvaava. Vihkimisiä suorittavat papit vetoavat parien yksityisyyteen. Yhtä lailla tilannetta kuvaa pelko. Pelko pappisoikeuden menettämisestä. Papit kuitenkin tietävät olevansa oikeassa. Kuten kirjoituksessa todetaankin: Kirkon opetuksen mukaan avioliitossa keskeistä on rakkaus. Jotta väärässä oleva kirkon johto voidaan saattaa polvilleen, on pappeja autettava. Joukkovoiman edessä piispat ovat aseettomia. Jos pappisi ei itse uskalla ryhtyä avoimeen taisteluun, tee Sinä se pappisi puolesta, tee hänen toiminnastaan julkista.</p><p>&nbsp;</p><p>----<br />&nbsp;<br />(Olen luonut tämän kirjoituksen lähinnä leikka-liimaa -menetelmää käyttäen. Lähteenä Kai Sadinmaan 5.6. klo 19.30 julkaiseman julkisen fb-päivityksen alla käyty keskustelu.)</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Rakasta pappia, ilmianna hänet

 

Pastori Kai Sadinmaan toimittamista samaa sukupuolta olevien avioparien kirkollisista vihkimisistä on tehty kanteluita Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin. Joko 23.8 tai 13.9 tulee päätös mahdollisesta rangaistuksesta. Sadinmaa ei ole ainoa, joka on vihkinyt: Yli sata pappia vihkii tasa-arvoisesti (täältä). Muista, jo tapahtuneista vihkimisistä Sadinmaan suorittamat erovat vain siltä osin, että Sadimaa vihki parit julkisesti. Miksi julkisuus on rangaistavaa? Sadinmaa on tietysti loukannut piispojen arvovaltaa. Mahdollinen rangaistus tullaan luonnollisesti perustamaan kirkkolakiin. Mutta ennen kuin mennään yksityiskohtaisiin lainkohtiin, on hyvä tarkastella miten tähän tilanteeseen on tultu. 

 

Miten tähän on tultu?

 

Pitkään ajateltiin, että on itsestäänselvyys, että avioliitto on miehen ja naisen välinen - ja kun yhteiskunnassa tapahtui muutos, kirkon johto pisti päänsä pensaaseen ja kuvitteli, että vaikenemisella asia menee pois päiväjärjestyksestä. Siksi Kirkkolaissa tai -järjestyksessä ( = asetustasoinen säädöskokoelma) ei ole mitään mainintaa avioparin sukupuolesta. Paniikkiratkaisuna  tuon "itsestäänselvyyden" ylläpitämiseksi kaivettiin esiin Kirkkokäsikirjan maininta sulhasesta ja morsiamesta ja vedottiin kirkon itsehallintoon ja siihen, että Avioliittolain perusteluissa todettiin, ettei tuo laki pakota kirkkoa mihinkään. Ongelma on nyt siinä, että kirkolla ei ole lakitason säädöksiä sille, että jotain ryhmää voi kohdella eri tavoin kuin toisia. Ja nykyisillä kirkolliskokouksen voimasuhteilla tilanne ei muutu mihinkään. Muutokseenhan vaaditaan 2/3 enemmistö.


Mikäli tilanteessa voi nähdä ylipäätään mitään huvittavaa, niin hauskaa tässä onkin, että Sadinmaa on noudattanut kirkkolakia ja -järjestystä, mutta piispat eivät, vaan jopa kehottavat lain rikkomiseen. Pitäisikö heistä siis tehdä kantelu?

 

Laki vs. moraali


  
Teknisesti ottaen kirkossa joudutaan noudattamaan voimassa olevan kirkkolain määräyksiä riippumatta tahtotilasta. Suomen laki esim. rikosoikeudellisissa kysymyksissä on ohittamaton, mutta nyt on kysymys pikemminkin hallinnollisesta menettelystä. Periaatteessa.

 
Kirkon johto ohittaa hallinnollisen menettelyn ongelmat. Se vetoaa uskonnonvapauslakiin ja kirkon itsenäisyyteen mutta ei huomioi sitä, että "kirkon kanta" pitäisi olla kirjoitettu Kirkkolakiin tai - järjestykseen.
Kirkon itsenäisyyteen vetoamisen myötä ongelma kiteytyy klassiseksi kysymykseksi uskonnollisten lakien ja maallisten lakien suhteesta toisiinsa. Sadinmaan tapaus nostaa esiin filosofiset pohdinnat piispojen päätösten oikeutuksesta, kirkon normien pätevyydestä, kansalaisten oikeuksista ja oikeudentulkinnasta. Tuomiokapituli on päättävä elin ja oikeusjärjestelmänä se on poliittisen vallan ruumillistuma.


Jos Sadinmaa saa rangaistuksen, niin valituksen ohella hänen tulisikin tehdä rikosilmoitus ja/tai nostaa siviilikanne. Tuomiokapitulien jäsenten on ymmärrettävä, että he ovat oikeasti henkilökohtaisesti vastuussa tekemisistään.

 

Kirkon johto ei voi piiloutua ns. oikeuspositivistisen ajattelun taakse. Oikeuspositivismihan keskittyy oikeusjärjestelmän sisäisiin kysymyksiin. Kirkko on yhteiskunnallinen toimija eikä ongelma siksi ole vain kirkon sisäinen asia. Oikeuspositivistisen suuntauksen mukaan laki riippuu vain siitä, mitä auktoriteetti on sellaiseksi julistanut ja siten lailla ja moraalilla ei ole mitään välttämätöntä yhteyttä.


Kirkolla on vihkioikeus, joka merkitsee myös velvollisuutta vihkiä kaikki. Kirkon on siis huolehdittava niin lakisääteisistä, kuin myös moraalisista velvoitteistaan hoitaa vihkimiset.


Pitäytyminen kirkkolaissa ei onnistu myöskään uuden Perustuslain myötä, jossa uutena elementtinä tuli perusoikeuksien määrittely ja ns. perusoikeusmyönteinen laintulkinta. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhojakin lakeja on nyt tulkittava perusoikeusmyönteisesti - oli niiden säätämisajan intentio mikä tahansa.


 PL 6§ 2mom mukaan "Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella." Tämä on juridisessa käytännössä yleensä tulkittu niin, että "hyväksyttävä peruste" tarkoittaa lakitason säädöstä.

 
Kirkko ei voi asettaa omia jäseniään eriarvoiseen asemaan, jollei siitä ole lakitasoista säädöstä. Toisaalta, jos sellainen olisi, niin miten sen voisi muotoilla niin, että se ei olisi ristiriidassa ihmisoikeuksien julistuksen kanssa? Mihin lain kohtaan tuomiokapituli aikoo siis rangaistusvaatimuksensa perustaa?

 

Julkisuus

 

Todennäköisesti kapituli ei anna tuomiota, vaan jokunlaisen varoituksen/huomatuksen. Päättäjät ovat puun ja kuoren välissä, koska kirkon konservatiivit ovat haukkana niskassa, jos poikkeamisia aletaan sallia.
Mutta varoitus on jo rangaistus johon Sadinmaa voi hakea purkua hallinto-oikeudesta.


Kirkon johto on viivytellyt asian kanssa vuosia sen sijaan että olisi edistänyt väistämätöntä. Johdossa toivottiin parasta, mutta he saivat tämän.


Vihjaukset tai suoranaiset syytökset julkisuushakuisuudesta ovat asiattomia. Sadinmaa on suoraselkäinen mies, joka toimii Suomen lakien mukaan.


Julkisuus on ehdottoman tärkeää syrjinnän vastaisessa työssä. Homojen syrjinnästä ja heidän puolustajiensa rankaisemisesta on tärkeä puhua mahdollisimman julkisesti. Asiat eivät yleensä edisty jos niitä ei nosteta käsiteltäväksi julkisuudessa. Olipa sitten kyse lasten kaltoinkohtelusta katolisessa kirkossa, naisten oikeuksista tai homojen oikeuksista. Tai muiden syrjittyjen ryhmien asemasta.


Kirkon sisällä tapahtuvat vaientamisyritykset noudattavat klassista kaavaa, esimerkkejä löytyy historiasta. Eri asia, mutta periaatteellisella tasolla vastaavanlainen tapaus on luettavissa Martin Luther Kingin kirjeistä Birminghamin vankilasta. Hän kirjoittaa kuinka moderaatit, maltilliset olivat pyytäneet häntä rauhoittumaan ja olemaan konfrontoimatta niin voimakkaasti. Kingin olisi pitänyt olla hiljaa, sillä asia kuulemma edistyi hiljalleen muutenkin. Liian voimakas asian ajaminen aiheutti kriitikoiden mielestä turhia ristiriitoja. Monet, etenkin valkoiset papit moittivat häntä liian radikaaleista ja liian julkisista otteista.  Nykyään taas monet niistä jotka moittivat esimerkiksi Sadinmaata ekstremismistä, kehuvat Martin Luther Kingiä hienosta kamppailusta ihmisoikeuksien puolesta.


Lopuksi

 

Miten Suomen lain ja evl-kirkon kirkkolain suhdetta tulisi sitten tulkita? Suomen lain näkökulmasta asia on yksiselitteinen: Papin vihkimisoikeus Suomessa perustuu siihen, että asiasta on avioliittolaissa erityinen säännös. Kirkolla ei ole muuta vihkimisoikeutta kuin minkä valtio sille myöntää (siunaamisoikeus on eri asia) ja valtion myöntämään oikeuteen sovelletaan valtion pelisääntöjä.

 
Teologisesta näkökulmasta kysymys on pohjimmiltaan siitä, sijoitetaanko homoseksuaalisuus ja samaa sukupuolta olevien parisuhteet perinteiseen tapaan lankeemukseen vai muutetaanko niiden status luomisteologiseksi. Vastaus edelliseen kysymykseen on ratkaiseva, koska evankelis-luterilainen kirkko tulkitsee kirkkolain säännösten olevan protestanttisen kirkon vastine roomalaiskatolisen kirkon kanoniselle oikeudelle. Kanoninen oikeus kohotetaan maallisen oikeuden yläpuolelle ja sen vuoksi minkä tahansa päätelmän lopputulema on jo ennalta annettu.

 

Helsingin Hiippakunna tuomiokapitulin ei kuitenkaan tarvitse ottaa kantaa kiusalliseen kysymykseen luomisopista. Kirkon olisi jo tullut toimia kuten naispappeuden suhteen aikoinaan:  kirkkolain 87 pykälään lisättiin sukupuolet ("... kaksikymmentäkaksi vuotta täyttänyt mies ja nainen ..."). Evl-kirkon johto ei voi tässä tilanteessa kuin pidättäytyä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon vihkineiden pappien rankaisemisesta ja käyttää ns. hengellisen regimentin valtakeinoja, opettamista  ja vetoamista. Rangaistusta ei voi hyväksyä, se on samalla kannanotto tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.

 

Tämän kirjoituksen alussa linkitetty mielipidekirjoitus on kuvaava. Vihkimisiä suorittavat papit vetoavat parien yksityisyyteen. Yhtä lailla tilannetta kuvaa pelko. Pelko pappisoikeuden menettämisestä. Papit kuitenkin tietävät olevansa oikeassa. Kuten kirjoituksessa todetaankin: Kirkon opetuksen mukaan avioliitossa keskeistä on rakkaus. Jotta väärässä oleva kirkon johto voidaan saattaa polvilleen, on pappeja autettava. Joukkovoiman edessä piispat ovat aseettomia. Jos pappisi ei itse uskalla ryhtyä avoimeen taisteluun, tee Sinä se pappisi puolesta, tee hänen toiminnastaan julkista.

 

----
 
(Olen luonut tämän kirjoituksen lähinnä leikka-liimaa -menetelmää käyttäen. Lähteenä Kai Sadinmaan 5.6. klo 19.30 julkaiseman julkisen fb-päivityksen alla käyty keskustelu.)

]]>
2 http://laurilappalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238726-rakasta-pappia#comments Ev-lut kirkko Avioliitto Spn-laki Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt Tasa-arvoinen avioliittolaki Fri, 16 Jun 2017 08:17:12 +0000 Lauri Lappalainen http://laurilappalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238726-rakasta-pappia
Lainmuutoksella rajut seuraukset - avioliittoon suorastaan rynnäköidään http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234974-lainmuutoksella-rajut-seuraukset-avioliittoon-suorastaan-rynnakoidaan <p>&nbsp;</p><p>Väestörekisterikeskuksen <u><a href="http://vrk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tasa-arvoiseen-avioliittoon-yhteensa-857-paria-maaliskuussa-2017">väestötietojärjestelmän tietojen</a></u> mukaan maistraateissa muutettiin maaliskuun 2017 aikana peräti 770 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta avioliitoksi ja solmittiin 87 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa.<br /><br />&nbsp;&nbsp; &quot;<em>Maaliskuussa samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmittiin tai muutettiin rekisteröidystä parisuhteesta avioliitoksi eniten Uudenmaan ja Hämeen alueella (yht. 56 % kaikista samaa sukupuolta olevien avioliitoista).</em></p><p><em>Vähiten samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmittiin tai muutettiin rekisteröidystä parisuhteesta avioliitoksi Itä-Suomen, Kaakkois-Suomen, Pohjois-Suomen ja Lapin alueilla (yht. 16 % kaikista samaa sukupuolta olevien avioliitoista).&quot;</em><br /><br /><br />​Mainio uutinen kaiken&nbsp;terrorismiuutisoinnin&nbsp;ja muun vihantäyteisen &nbsp;ankeutuksen&nbsp;&nbsp;keskellä - tasa-arvoisen avioliittolain puolesta tehty pitkäjänteinen työ on nyt viimeistään osoittautunut vaivan arvoiseksi.</p><p>&nbsp;</p><p><br /><br />​Rakkaus voittaa aina.<br /><br /><br />&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmän tietojen mukaan maistraateissa muutettiin maaliskuun 2017 aikana peräti 770 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta avioliitoksi ja solmittiin 87 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

   "Maaliskuussa samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmittiin tai muutettiin rekisteröidystä parisuhteesta avioliitoksi eniten Uudenmaan ja Hämeen alueella (yht. 56 % kaikista samaa sukupuolta olevien avioliitoista).

Vähiten samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmittiin tai muutettiin rekisteröidystä parisuhteesta avioliitoksi Itä-Suomen, Kaakkois-Suomen, Pohjois-Suomen ja Lapin alueilla (yht. 16 % kaikista samaa sukupuolta olevien avioliitoista)."


​Mainio uutinen kaiken terrorismiuutisoinnin ja muun vihantäyteisen  ankeutuksen  keskellä - tasa-arvoisen avioliittolain puolesta tehty pitkäjänteinen työ on nyt viimeistään osoittautunut vaivan arvoiseksi.

 ​Rakkaus voittaa aina.


 

]]>
13 http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234974-lainmuutoksella-rajut-seuraukset-avioliittoon-suorastaan-rynnakoidaan#comments Tasa-arvoinen avioliittolaki Tue, 04 Apr 2017 14:33:08 +0000 Juho Antikainen http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234974-lainmuutoksella-rajut-seuraukset-avioliittoon-suorastaan-rynnakoidaan
Lupa rakastaa ja tulla rakastetuksi http://markopuittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232427-lupa-rakastaa-ja-tulla-rakastetuksi <p>Lupa rakastaa ja tulla rakastetuksi on jokaisen ihmisen jakamaton ihmisoikeus ja syvin tarve. Tämä päivä osoitti yhteisen halun tehdä Suomesta tasa-arvoisemman meille kaikille.</p><p>Rakkaus ei ole tahtotila, se on jotain elämää suurempaa ja elämää kantava voima. Voi vain kuvitella miten paras ystäväni olisi romahtanut, jos hän ei olisi ikinä uskaltanut tulla ulos kaapista. Muistan vieläkin kirkkaasti hetken, kun hän vaivaantuneesti kertoi minulle &rdquo;suuntautumisestaan&rdquo;. Olin etuoikeutettu kuullessani tämän ja uskon, että rakastan ystävääni tämän vuoksi yhä enemmän. Olisin voinut myös pahimmillani tehdä toisin ja hylätä hänet.</p><p>Minulla itselläni on kolme lasta ja en ikinä voisi hylätä heitä. Minun tehtäväni on jakaa ajatus rakkauden syvimmästä tarkoituksesta ja tukea heitä heidän myöhemmässä elämässään. Tärkeintä elämässä on olla sinut itsensä kanssa. Ja seurata sydäntään.</p><p>Tämä on juhlapäivä, nautitaan tästä. Tiedän, että sateenkaariväki taitaa juhlimisen taidon!&nbsp;Taistelu jatkuu. Seuraavaksi vuorossa on trans- ja äitiyslaki.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Lupa rakastaa ja tulla rakastetuksi on jokaisen ihmisen jakamaton ihmisoikeus ja syvin tarve. Tämä päivä osoitti yhteisen halun tehdä Suomesta tasa-arvoisemman meille kaikille.

Rakkaus ei ole tahtotila, se on jotain elämää suurempaa ja elämää kantava voima. Voi vain kuvitella miten paras ystäväni olisi romahtanut, jos hän ei olisi ikinä uskaltanut tulla ulos kaapista. Muistan vieläkin kirkkaasti hetken, kun hän vaivaantuneesti kertoi minulle ”suuntautumisestaan”. Olin etuoikeutettu kuullessani tämän ja uskon, että rakastan ystävääni tämän vuoksi yhä enemmän. Olisin voinut myös pahimmillani tehdä toisin ja hylätä hänet.

Minulla itselläni on kolme lasta ja en ikinä voisi hylätä heitä. Minun tehtäväni on jakaa ajatus rakkauden syvimmästä tarkoituksesta ja tukea heitä heidän myöhemmässä elämässään. Tärkeintä elämässä on olla sinut itsensä kanssa. Ja seurata sydäntään.

Tämä on juhlapäivä, nautitaan tästä. Tiedän, että sateenkaariväki taitaa juhlimisen taidon! Taistelu jatkuu. Seuraavaksi vuorossa on trans- ja äitiyslaki.

]]>
0 http://markopuittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232427-lupa-rakastaa-ja-tulla-rakastetuksi#comments Demokratia ja tasa-arvo Rakastaminen Tasa-arvoinen avioliittolaki Wed, 01 Mar 2017 09:18:04 +0000 Marko Puittinen http://markopuittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232427-lupa-rakastaa-ja-tulla-rakastetuksi
Kyllä minä niin mieleni pahoitin 1.3.2002 http://marjattalaiho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232353-kylla-mina-niin-mieleni-pahoitin-132002 <p>Oli hyvää tuuria, että vuoden 2001 kulutustutkimuksessa, jossa olin mukana työssäni Tilastokeskuksessa, kun Suomen eduskunta päätti 9.11.2001 lain rekisteröidystä parisuhteesta tulevan voimaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2002, päättyi tiedonkeruu heti maaliskuussa ja viimeisetkin, harvat suunnitellusta eteenpäin siirretyt haastattelut tehtiin huhtikuussa.</p><p>En tiedä, sattuiko otokseen kenttäjakson loppuviikoilla haastateltavaksi samaa sukupuolta olevia pariskuntia. Sydäntä kylmäsi ajatella, että tilastohaastattelija tulla tupsahtaisi vastanaineen homoparin kotiin ja latelisi kannettavan tietokoneensa näytöltä ensimmäiseksi haastattelemalleen kysymyksen: &rdquo;Oletko avioliitossa tai avoliitossa?&rdquo; Silloin tytöt tai pojat vilkaisisivat toisiinsa ja tömäyttäisivät yhdestä suusta: &rdquo;Mentiin just rekisteröityyn parisuhteeseen!&rdquo; Siihen asti homoparit olivat aina olleet avoliitossa.</p><p>Olisi ollut tosi noloa tilastoviranomaiselle toimia kuin tuntematta voimassa olevaa lainsäädäntöä ja loukata haastateltavaksi ystävällisesti suostuneita kansalaisia. Lomakkeeseen ei ollut yli vuotta aikaisemmin tietenkään osattu ottaa mukaan uutta parisuhdelajia, jota ei vielä ollut olemassa. Jotkut muut tutkimukset saattoivat kärsiä samasta &rdquo;laittomuuden tilasta&rdquo; paljon pitempäänkin, jos niiden kysymykset oli lyöty lukkoon syksyllä 2001 ja tiedonkeruu jatkui myöhempään vuonna 2002. Luotan kuitenkin siihen, että ammattitaitoiset haastattelijat osasivat tarvittaessa kohota huonosti suunniteltujen &ndash; tai tässä tapauksessa käyttöaikanaan vanhentuneiden &ndash; lomakekysymysten yläpuolelle ja lisätä rekisteröidyn parisuhteen puheeseensa, jos kohtasivat toisiinsa sohvalla nojautuvan saman sukupuolisen parin.</p><p>Vasta sitten asia rupesi todella ottamaan minua päähän, kun muutamaa vuotta myöhemmin pohdittiin seuraavan oman tutkimukseni lomakekysymysten uudistamista. Siviilisääty &ndash; kuinka muinaisaikaiselta kuulostava termi! &ndash; jaetaan tavallisesti neljään luokkaan otostutkimuksissa, joissa ei ole riittävästi havaintoja erilaisille parisuhdelajeille:<br />&ndash; naimaton<br />&ndash; avioliitossa, rekisteröidyssä parisuhteessa tai avoliitossa<br />&ndash; eronnut<br />&ndash; leski.</p><p>Ja sitten piti suomalaisten sitkeän homofobian johdosta mahduttaa tuo uusi älyttömän mittava parisuhdenimi siihen kohtaan, jossa oli ennestäänkin eniten kirjaimia kahdessa pitkässä sanassa! Eikö eduskuntaan olisi voinut tulla aikanaan äänestetyksi sen verran enemmän järkiperäistä väkeä, ettei olisi tarvinnut jätättää Suomen lainsäädäntöä vielä 2000-luvulla laahaamaan valovuosia sivistyneimpien maiden jäljessä?</p><p>Huomenna, keskiviikkona maaliskuun ensimmäisenä päivänä 2017, päättyy vihdoin lomakesuunnittelijan viisitoistavuotinen painajainen, Suomessa alkaa tasa-arvoisten avioliittojen aika. Onnea kaikille parisuhteille!</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Oli hyvää tuuria, että vuoden 2001 kulutustutkimuksessa, jossa olin mukana työssäni Tilastokeskuksessa, kun Suomen eduskunta päätti 9.11.2001 lain rekisteröidystä parisuhteesta tulevan voimaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2002, päättyi tiedonkeruu heti maaliskuussa ja viimeisetkin, harvat suunnitellusta eteenpäin siirretyt haastattelut tehtiin huhtikuussa.

En tiedä, sattuiko otokseen kenttäjakson loppuviikoilla haastateltavaksi samaa sukupuolta olevia pariskuntia. Sydäntä kylmäsi ajatella, että tilastohaastattelija tulla tupsahtaisi vastanaineen homoparin kotiin ja latelisi kannettavan tietokoneensa näytöltä ensimmäiseksi haastattelemalleen kysymyksen: ”Oletko avioliitossa tai avoliitossa?” Silloin tytöt tai pojat vilkaisisivat toisiinsa ja tömäyttäisivät yhdestä suusta: ”Mentiin just rekisteröityyn parisuhteeseen!” Siihen asti homoparit olivat aina olleet avoliitossa.

Olisi ollut tosi noloa tilastoviranomaiselle toimia kuin tuntematta voimassa olevaa lainsäädäntöä ja loukata haastateltavaksi ystävällisesti suostuneita kansalaisia. Lomakkeeseen ei ollut yli vuotta aikaisemmin tietenkään osattu ottaa mukaan uutta parisuhdelajia, jota ei vielä ollut olemassa. Jotkut muut tutkimukset saattoivat kärsiä samasta ”laittomuuden tilasta” paljon pitempäänkin, jos niiden kysymykset oli lyöty lukkoon syksyllä 2001 ja tiedonkeruu jatkui myöhempään vuonna 2002. Luotan kuitenkin siihen, että ammattitaitoiset haastattelijat osasivat tarvittaessa kohota huonosti suunniteltujen – tai tässä tapauksessa käyttöaikanaan vanhentuneiden – lomakekysymysten yläpuolelle ja lisätä rekisteröidyn parisuhteen puheeseensa, jos kohtasivat toisiinsa sohvalla nojautuvan saman sukupuolisen parin.

Vasta sitten asia rupesi todella ottamaan minua päähän, kun muutamaa vuotta myöhemmin pohdittiin seuraavan oman tutkimukseni lomakekysymysten uudistamista. Siviilisääty – kuinka muinaisaikaiselta kuulostava termi! – jaetaan tavallisesti neljään luokkaan otostutkimuksissa, joissa ei ole riittävästi havaintoja erilaisille parisuhdelajeille:
– naimaton
– avioliitossa, rekisteröidyssä parisuhteessa tai avoliitossa
– eronnut
– leski.

Ja sitten piti suomalaisten sitkeän homofobian johdosta mahduttaa tuo uusi älyttömän mittava parisuhdenimi siihen kohtaan, jossa oli ennestäänkin eniten kirjaimia kahdessa pitkässä sanassa! Eikö eduskuntaan olisi voinut tulla aikanaan äänestetyksi sen verran enemmän järkiperäistä väkeä, ettei olisi tarvinnut jätättää Suomen lainsäädäntöä vielä 2000-luvulla laahaamaan valovuosia sivistyneimpien maiden jäljessä?

Huomenna, keskiviikkona maaliskuun ensimmäisenä päivänä 2017, päättyy vihdoin lomakesuunnittelijan viisitoistavuotinen painajainen, Suomessa alkaa tasa-arvoisten avioliittojen aika. Onnea kaikille parisuhteille!

]]>
0 http://marjattalaiho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232353-kylla-mina-niin-mieleni-pahoitin-132002#comments Eduskunta Ihmisoikeudet Kansalaisaloite Lainsäädäntötyö Tasa-arvoinen avioliittolaki Tue, 28 Feb 2017 12:15:02 +0000 Marjatta Laiho http://marjattalaiho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232353-kylla-mina-niin-mieleni-pahoitin-132002
Koivulalta turhaa demonstraatiota vailla todellisuuspohjaa http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232222-koivulalta-turhaa-demonstraatiota-vailla-todellisuuspohjaa <p>Aito avioliitto-yhdistyksen puheenjohtaja, kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokas ja ev.-lut. kirkon nuorisotyönohjaaja Susanna Koivula on jälleen tarttunut sanan miekkaan. Koivula osoittelee tuttuun tapaansa 1.3 voimaanastuvaa tasa-arvoista avioliittolakia ja nyt työnantajaansa ev.-lut. kirkkoa kohti.</p><p>Kuten Aito avioliitto-kansalaisaloitteen käsittelyn aikana käydyissä eduskunnan keskusteluissa saattoi havaita, meni tasa-arvoista avioliittolakia vastustaneilta kristillisdemokraateilta ja perussuomalaisilta pahemman kerran puurot ja vellit sekaisin: maallisen lainsäädännön muutoksista ja kirkkopolitiikasta loihdittiin autuaallinen populistinen sekametelisoppa vailla totuuden häivääkään.</p><p>On röyhkeyttä tehdä pilkkaa niin tasa-arvoisesta avioliittolaista kuin kirkostakin ensi keskiviikoksi 1.3 sattuvan kirkollisen paastonajan aloittavan tuhkakeskiviikon varjolla.</p><p>Erityisen mautonta on pyrkiä jälleen kerran populistisesti demonstroimaan pelkästään siviiliavioliittoa koskevan lainsäädännöllisen muutoksen vaikutuksia kirkon sisäiseen avioliittokeskusteluun, missä voi havaita myös vapaamielisiä äänenpainoja.</p><p>Pelkästään maallisia siviiliavioliittoja koskeva tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö ei ole uskonnollisia yhdyskuntia millään tavalla koskeva, sillä kyseiset yhdyskunnat on alun perinkin suljettu tasa-arvoisen avioliittolain vaikutusten ulkopuolelle.</p><p>Tasa-arvoista avioliittolakia koskeva ja eduskunnan vuoden 2014 lopulla hyväksymä kansalaisaloite on äärimmäisen selväsanainen. Aloite toteaa:</p><p>&rdquo;<em>&hellip; Evankelis-luterilaisella kirkolla ja muilla uskonnollisilla yhdyskunnilla on tällä hetkellä oikeus asettaa uskonnosta johtuvia lisäedellytyksiä avioliittoon vihkimiselle, ja näin olisi myös jatkossa. Uskonnollinen yhdyskunta voi esimerkiksi päättää, että he vihkivät avioliittoon vain eri sukupuolta olevia pareja. <u>Tasa-arvoisen avioliittolain myötä evankelis-luterilainen kirkko ja muut uskonnolliset yhdyskunnat saavat edelleen itse päättää, miten suhtautuvat samaa sukupuolta olevien avioliittoon</u> ...</em>&rdquo;</p><p>Näin se on, näin se menee ja tämä pätee.</p><p>Maallinen yhteiskunta uudistuu kohti yhdenvertaisempaa todellisuutta ja kirkko puolestaan käy täysin omaa riippumatonta keskusteluaan.</p><p>Ei ole maallisen tasa-arvoisen avioliittolain syytä, että kirkossakin on kypsiä pohdiskelijoita, jotka luovat kirkon sisäiseen keskusteluun aikuismaisia piirteitä ilman änkyräkonservatiivien ainaista tuhkanlevitystä.</p><p>Koivula &amp; kumppanit voivat ripotella päänsä päälle vaikka &hellip; ja ihan yksinänsä!</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Aito avioliitto-yhdistyksen puheenjohtaja, kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokas ja ev.-lut. kirkon nuorisotyönohjaaja Susanna Koivula on jälleen tarttunut sanan miekkaan. Koivula osoittelee tuttuun tapaansa 1.3 voimaanastuvaa tasa-arvoista avioliittolakia ja nyt työnantajaansa ev.-lut. kirkkoa kohti.

Kuten Aito avioliitto-kansalaisaloitteen käsittelyn aikana käydyissä eduskunnan keskusteluissa saattoi havaita, meni tasa-arvoista avioliittolakia vastustaneilta kristillisdemokraateilta ja perussuomalaisilta pahemman kerran puurot ja vellit sekaisin: maallisen lainsäädännön muutoksista ja kirkkopolitiikasta loihdittiin autuaallinen populistinen sekametelisoppa vailla totuuden häivääkään.

On röyhkeyttä tehdä pilkkaa niin tasa-arvoisesta avioliittolaista kuin kirkostakin ensi keskiviikoksi 1.3 sattuvan kirkollisen paastonajan aloittavan tuhkakeskiviikon varjolla.

Erityisen mautonta on pyrkiä jälleen kerran populistisesti demonstroimaan pelkästään siviiliavioliittoa koskevan lainsäädännöllisen muutoksen vaikutuksia kirkon sisäiseen avioliittokeskusteluun, missä voi havaita myös vapaamielisiä äänenpainoja.

Pelkästään maallisia siviiliavioliittoja koskeva tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö ei ole uskonnollisia yhdyskuntia millään tavalla koskeva, sillä kyseiset yhdyskunnat on alun perinkin suljettu tasa-arvoisen avioliittolain vaikutusten ulkopuolelle.

Tasa-arvoista avioliittolakia koskeva ja eduskunnan vuoden 2014 lopulla hyväksymä kansalaisaloite on äärimmäisen selväsanainen. Aloite toteaa:

… Evankelis-luterilaisella kirkolla ja muilla uskonnollisilla yhdyskunnilla on tällä hetkellä oikeus asettaa uskonnosta johtuvia lisäedellytyksiä avioliittoon vihkimiselle, ja näin olisi myös jatkossa. Uskonnollinen yhdyskunta voi esimerkiksi päättää, että he vihkivät avioliittoon vain eri sukupuolta olevia pareja. Tasa-arvoisen avioliittolain myötä evankelis-luterilainen kirkko ja muut uskonnolliset yhdyskunnat saavat edelleen itse päättää, miten suhtautuvat samaa sukupuolta olevien avioliittoon ...

Näin se on, näin se menee ja tämä pätee.

Maallinen yhteiskunta uudistuu kohti yhdenvertaisempaa todellisuutta ja kirkko puolestaan käy täysin omaa riippumatonta keskusteluaan.

Ei ole maallisen tasa-arvoisen avioliittolain syytä, että kirkossakin on kypsiä pohdiskelijoita, jotka luovat kirkon sisäiseen keskusteluun aikuismaisia piirteitä ilman änkyräkonservatiivien ainaista tuhkanlevitystä.

Koivula & kumppanit voivat ripotella päänsä päälle vaikka … ja ihan yksinänsä!

]]>
7 http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232222-koivulalta-turhaa-demonstraatiota-vailla-todellisuuspohjaa#comments Aito avioliitto ry Kristillisdemokraatit Suomen ev.lut. kirkko Susanna Koivula Tasa-arvoinen avioliittolaki Sun, 26 Feb 2017 17:08:21 +0000 Mika Mäenpää-Louekoski http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232222-koivulalta-turhaa-demonstraatiota-vailla-todellisuuspohjaa
Inhimilliset tuulet alkoivat puhaltaa http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232208-inhimilliset-tuulet-alkoivat-puhaltaa <p>Nykytaidekin voi tutkia ja tehdä näkyväksi uskonnollista aihepiiriä, vaikka vielä 30 vuotta sitten kuviteltiin historian loppuneen ja Jumalan kuolleen. Turkulaisen tanssiteatteri Erin teokset <em>Passio</em> ja <em>Valoon on puu juurtunut</em> ovat minulle olleet voimakkaita ja puhuttelevia kokemuksia. Edellinen kertoi Jeesuksen kärsimyshistoriasta, jälkimmäinen punaiseksi pyhimykseksi kutsutun Simone Weilin elämästä ja ajattelusta, jossa kiehtovalla tavalla yhdistyvät kristinuskon ja sosialismin ihanteet.</p><p>Uusimmassa Lilja-lehdessä (2/2017) on haastateltu Erin tanssijaa ja koreografia Tiina Lindforsia, joka on toiminut homoseksuaalien ihmisoikeuksien puolesta 17-vuotiaasta lähtien. Lindfors erosi kirkosta mentyään 1980-luvulla töihin Setaan, mutta liittyi myöhemmin takaisin. &quot;Kari Mäkisen ja Irja Askolan myötä inhimilliset tuulet alkoivat puhaltaa&quot;, Lindfors sanoo Liljan haastattelussa.</p><p>Kumma kyllä juuri Mäkinen ja Askola ovat saaneet sosiaalisessa mediassa osakseen kritiikkiä, jonka ankaruuudelle vetää vertoja vain sen irrationaalisuus. Niin esikuvallisia hahmoja kuin he ovatkin, ei muutos ole ollut kiinni vain heistä. Yhä useampi lukee esimerkiksi Paavalista humaania ja humanistista viestiä. Ei ihme että moni aiemmin kirkonvastainen ja jopa uskonnonvastainen on alkanut kunnioittaa kirkkoa ja paljoa siitä mitä kirkko nykyään edustaa. Yksi tällainen on suomenruotsalainen kirjailija Christer Kihlman.</p><p>&quot;On hämmästyttävää etteivät valtakristityt huomaa että Paavalin vakavimmat varoitukset ja moitteet on kohdistettu heille ja koskevat ensi kädessä juuri heitä, heidän epäoikeudenmukaista tapaansa tuomita toisia, heidän omahyväisyyttään, heidän nöyryyden ja rehellisyyden puutettaan, heidän pöyhkeyttään. Uskonnollisilta fundamentalisteilta puuttuu jalomielisyys ja inhimillinen suurpiirteisyys, riippumatta siitä, onko kysymys kristityistä, muslimeista tai juutalaisista, mikä on surullista, murheellista ja syvästi valitettavaa&quot;, Christer Kihlman kirjoittaa painokkaassa teatterimonologissaan <em>Vastaus on ei </em>(suom. Pentti Saaritsa, 2000).</p><p>Saa nähdä miten kirkko suhtautuu tasa-arvoiseen avioliittolakiin, joka tulee keskiviikkona voimaan. Säilyykö nykytila, ruvetaanko samaa sukupuolta olevia vihkimään kirkossa vai luopuuko kirkko vihkioikeudesta? Mikään vaihtoehdoista ei ole ongelmaton teologisesti, inhimillisesti, yhteiskunnallisesti eikä ekumeenisesti. Kirkko ei voi kuitenkaan jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut.</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Nykytaidekin voi tutkia ja tehdä näkyväksi uskonnollista aihepiiriä, vaikka vielä 30 vuotta sitten kuviteltiin historian loppuneen ja Jumalan kuolleen. Turkulaisen tanssiteatteri Erin teokset Passio ja Valoon on puu juurtunut ovat minulle olleet voimakkaita ja puhuttelevia kokemuksia. Edellinen kertoi Jeesuksen kärsimyshistoriasta, jälkimmäinen punaiseksi pyhimykseksi kutsutun Simone Weilin elämästä ja ajattelusta, jossa kiehtovalla tavalla yhdistyvät kristinuskon ja sosialismin ihanteet.

Uusimmassa Lilja-lehdessä (2/2017) on haastateltu Erin tanssijaa ja koreografia Tiina Lindforsia, joka on toiminut homoseksuaalien ihmisoikeuksien puolesta 17-vuotiaasta lähtien. Lindfors erosi kirkosta mentyään 1980-luvulla töihin Setaan, mutta liittyi myöhemmin takaisin. "Kari Mäkisen ja Irja Askolan myötä inhimilliset tuulet alkoivat puhaltaa", Lindfors sanoo Liljan haastattelussa.

Kumma kyllä juuri Mäkinen ja Askola ovat saaneet sosiaalisessa mediassa osakseen kritiikkiä, jonka ankaruuudelle vetää vertoja vain sen irrationaalisuus. Niin esikuvallisia hahmoja kuin he ovatkin, ei muutos ole ollut kiinni vain heistä. Yhä useampi lukee esimerkiksi Paavalista humaania ja humanistista viestiä. Ei ihme että moni aiemmin kirkonvastainen ja jopa uskonnonvastainen on alkanut kunnioittaa kirkkoa ja paljoa siitä mitä kirkko nykyään edustaa. Yksi tällainen on suomenruotsalainen kirjailija Christer Kihlman.

"On hämmästyttävää etteivät valtakristityt huomaa että Paavalin vakavimmat varoitukset ja moitteet on kohdistettu heille ja koskevat ensi kädessä juuri heitä, heidän epäoikeudenmukaista tapaansa tuomita toisia, heidän omahyväisyyttään, heidän nöyryyden ja rehellisyyden puutettaan, heidän pöyhkeyttään. Uskonnollisilta fundamentalisteilta puuttuu jalomielisyys ja inhimillinen suurpiirteisyys, riippumatta siitä, onko kysymys kristityistä, muslimeista tai juutalaisista, mikä on surullista, murheellista ja syvästi valitettavaa", Christer Kihlman kirjoittaa painokkaassa teatterimonologissaan Vastaus on ei (suom. Pentti Saaritsa, 2000).

Saa nähdä miten kirkko suhtautuu tasa-arvoiseen avioliittolakiin, joka tulee keskiviikkona voimaan. Säilyykö nykytila, ruvetaanko samaa sukupuolta olevia vihkimään kirkossa vai luopuuko kirkko vihkioikeudesta? Mikään vaihtoehdoista ei ole ongelmaton teologisesti, inhimillisesti, yhteiskunnallisesti eikä ekumeenisesti. Kirkko ei voi kuitenkaan jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut.

 

]]>
5 http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232208-inhimilliset-tuulet-alkoivat-puhaltaa#comments Humanismi Ihmisoikeudet Tasa-arvoinen avioliittolaki Uskonnollinen fundamentalismi Uskonto Sun, 26 Feb 2017 09:49:28 +0000 Mika Lamminpää http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232208-inhimilliset-tuulet-alkoivat-puhaltaa
Yhdenvertainen perhelainsäädäntö parantaa kansanterveyttä http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231875-yhdenvertainen-perhelainsaadanto-parantaa-kansanterveytta <p>Yhdysvaltalaisen John Hopkins -yliopiston (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health​) tutkija Julia Raifman &nbsp;(ScD) työryhmineen on selvittänyt sukupuolineutraalin avioliittolain vaikutuksia nuorten henkiseen hyvinvointiin ja <u><a href="http://www.baltimoresun.com/health/blog/bs-hs-same-sex-marriage-20170220-story.html">tulokset ns. puhuvat puolestaan</a></u>, sillä tutkimuksissa ilmeni lukioikäisten nuorten itsemurhayritysten vähentyneen sukupuolineutraalien &nbsp;avioliittosäännösten käyttöönottamisen myötä hyvin voimakkaasti :<br />&nbsp;&nbsp;</p><p><em>&nbsp; &quot;&nbsp;Among the76267 8students (mean[SD]age,16.0[1.2] years;366063males and 396615females) who participated in the YRBSS between 1999 and 2015, aweighted 8.6% of all highschool students and 28.5% of 231413 students who identified as sexualminorities reported suicide attempts before implementation of same-sex marriage policies .Same-sex marriage policies were associated with a 0.6&ndash;percentage point(95%CI,&ndash;1.2to&ndash;0.01 percentage points ) reduction in suicide attempts, representing a 7% relative reduction in the proportion of highschool students attempting suicide owing to same-sexmarriage implementation. </em></p><p><em>The association was concentrated among students who were sexual minorities.&quot;<br /><br />​</em>32:ssa Yhdysvaltain osavaltiossa, joissa perhelainsäädäntö tunnistaa nyt samaa sukupuolta olevat avioparit, nuorten lukioikäisten itsemurhayritykset vähentyivät kaikkiaan sukupuolineutraalin avioliittolainsäädännön myötä noin 7 prosenttia ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten itsemurhayritykset&nbsp; suhteellisesti&nbsp;painottaen laskettuna&nbsp;&nbsp;noin 14 prosenttia.</p><p>Yhdysvalloissa on edelleen lähes parikymmentä osavaltiota, joissa samaa sukupuolta olevien parien &nbsp;avioliitot ovat lähes kokonaan vailla lainsuojaa tai ne jäävät puutteellisen lainsäädännön vuoksi ainoastaan osittaisesti legitimisoiduiksi. Näistä tutkimuksessa käytetyissä 15 osavaltiossa nuorison itsemurhayritysten määrissä ei havaittu muutoksia vuosien 1999...2015 &nbsp;aikana.</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Yhdysvaltalaisen John Hopkins -yliopiston (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health​) tutkija Julia Raifman  (ScD) työryhmineen on selvittänyt sukupuolineutraalin avioliittolain vaikutuksia nuorten henkiseen hyvinvointiin ja tulokset ns. puhuvat puolestaan, sillä tutkimuksissa ilmeni lukioikäisten nuorten itsemurhayritysten vähentyneen sukupuolineutraalien  avioliittosäännösten käyttöönottamisen myötä hyvin voimakkaasti :
  

  " Among the76267 8students (mean[SD]age,16.0[1.2] years;366063males and 396615females) who participated in the YRBSS between 1999 and 2015, aweighted 8.6% of all highschool students and 28.5% of 231413 students who identified as sexualminorities reported suicide attempts before implementation of same-sex marriage policies .Same-sex marriage policies were associated with a 0.6–percentage point(95%CI,–1.2to–0.01 percentage points ) reduction in suicide attempts, representing a 7% relative reduction in the proportion of highschool students attempting suicide owing to same-sexmarriage implementation.

The association was concentrated among students who were sexual minorities."

32:ssa Yhdysvaltain osavaltiossa, joissa perhelainsäädäntö tunnistaa nyt samaa sukupuolta olevat avioparit, nuorten lukioikäisten itsemurhayritykset vähentyivät kaikkiaan sukupuolineutraalin avioliittolainsäädännön myötä noin 7 prosenttia ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten itsemurhayritykset  suhteellisesti painottaen laskettuna  noin 14 prosenttia.

Yhdysvalloissa on edelleen lähes parikymmentä osavaltiota, joissa samaa sukupuolta olevien parien  avioliitot ovat lähes kokonaan vailla lainsuojaa tai ne jäävät puutteellisen lainsäädännön vuoksi ainoastaan osittaisesti legitimisoiduiksi. Näistä tutkimuksessa käytetyissä 15 osavaltiossa nuorison itsemurhayritysten määrissä ei havaittu muutoksia vuosien 1999...2015  aikana.

 

]]>
4 http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231875-yhdenvertainen-perhelainsaadanto-parantaa-kansanterveytta#comments Tasa-arvoinen avioliittolaki Yhdenvertaisuus Tue, 21 Feb 2017 10:45:20 +0000 Juho Antikainen http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231875-yhdenvertainen-perhelainsaadanto-parantaa-kansanterveytta