Politiikan hiekkalaatikolla - ajatuksia Lepakkoluolan uumenista

Kaikki blogit puheenaiheesta Yliopistolaki

Yliopistolain satoa niitetään nyt yliopistoissa – mukana torajyviä?

Mitä Suomen yliopistoissa tapahtuu? Kysymys nousee mieleen, kun seuraa yliopistomaailmaa koskevaa uutisointia ja kuulee viestejä yliopistoista. Viesteissä kerrotaan epävarmuudesta, resurssipulasta, hallinnollisen työn lisääntymisestä, rahoitusmallin ongelmista, arvostuksen puutteen kokemuksista, huonosta johtamisesta, henkilöstön sivuuttamisesta ja ihmisten väsymisestä. Olen seurannut huolestuneena erityisesti Oulun ja Tampereen yliopiston sisäistä kuohuntaa. Henkilöstö on barrikadeilla ja epäluottamus johtoa kohtaan on käsin kosketeltavaa.

Suomen laadukas korkeakoulutus pulassa

Suomen korkeakoulutuksen rahoitusmalli (joitakin merkittäviä eroja amkien ja yliopistojen mallissa toki) on selkeä esimerkki New Public Managementin eli uuden julkisjohtamisen rantautumisesta voimakkain aalloin korkeakouluihin. Arvostetut korkeakoulutuksen tutkijat (Clark ja Birnbaum) ovat jo 1980-luvulta lähtien tunnistaneet korkeakoulutuksen ja tutkimustyön kompleksisuuden ja moniulotteisuuden. Yksinkertaistaminen on siis vaarallista ja aina on syytä kysyä yksinkertaistamisen taustoja.

Liikuntahallit eivät ole turvapaikanhakijoiden hätämajoitusta varten

Etelä-Saimaa uutisoi 8.9.2015, että Lappeenrannan teknillisen yliopiston liikuntasaliin on suunnitteilla turvapaikanhakijoiden hätämajoitustila. Ilmiö ei ole ainutlaatuinen, vaan se on rantautunut Suomeen muualta Euroopasta samalla kun turvapaikanhakijoiden määrä on lähtenyt rajuun nousuun. Samankaltaisia toimenpiteitä on suoritettu aiemmin muun muassa Saksassa, jossa itse olin hiljattain vaihdossa Berliinin teknillisessä yliopistossa lukuvuonna 2014 – 2015.

Pitäisikö ammattikorkeakoulu ja yliopisto yhdistää?

Opetusministeri Krista Kiuru (sd) arvioi reilu viikko sitten, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa pohditaan, miten ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen toimintoja voitaisiin yhdistää. Näin siitä huolimatta, että puolueen puheenjohtajien tentissä ainoastaan kristillisdemokraattien puheenjohtaja kannatti duaalimallin purkua ja useampi ammattiliitto on ottanut kantaa duaalimallin säilyttämisen puolesta.  Myöskään minä sekä ammattikorkeakoulussa että yliopistossa opettaneena en kannata duaalimallin purkua. 

Opelta meni hermot - yliopistojen karua arkea

Jatkuvasti mediaan putkahtaa kirjoituksia, joissa kritisoidaan yliopistojen ongelmallista arkea. Kukaan ei kuitenkaan uskalla tulla julki omalla nimellään, vaan huonoista työoloista kärsivät piiloutuvat nimimerkkien taakse, koska pelkäävät oman työnsä ja toimeentulonsa puolesta. Saksassa asuvaa suomalaista vapaata toimittajaa sosiaalisessa mediassa seuraten on oppinut siihen, että asioista, joista ei saa puhua, pitää huutaa vieläkin kovemmin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä