Politiikan hiekkalaatikolla - ajatuksia Lepakkoluolan uumenista

Kaikki blogit puheenaiheesta Luonnonmetsä

Terveisiä säätytalolle

Pohjoiset metsät ovat kehittyneet viime jääkauden jälkeen meidän karuihin olosuhteisiimme täydellisesti sopeutuneiksi ekologisiksi järjestelmiksi. Aidot luonnonmetsät eläimineen ja kasvustoineen ovat Suomesta kuitenkin suureksi osaksi hävinneet modernin metsätalouden aikakaudella harjoitettujen hakkuiden, ojitusten, istutusten, lannoitusten ja leviämisalueiden pirstoutumisen seurauksena. Tämä on kaventanut ja kaventaa jatkossa yhä pahemmin luontomme lajirikkautta.

Ilmastometsitys sai lisäarvoa

Metsättömien, riittävän lämpimien seutujen ilmastometsityksen pohdinta, malliesimerkkinä Sahara, käynnistyi tiedejulkaisujen tasolla 2009. Leonard Ornstein tiimeineen julkaisi mielikuvituksellisen mutta perustellun artikkelin Saharan ja Australian takaliston (outback) metsityksestä (lähde 1).

Ilmastometsitys perustui kasteluun, minkä vesi pumpattiin joko lähimmästä valtamerestä tai Saharan tapauksessa vaihtoehtoisesti syvällä maaperässä olevasta pohjaveden varastosta. Meriveden suola oli määrä poistaa käänteisosmoosilla.

Afrikan ilmastometsitykseen oppia Etiopiasta

Ilmastometsitys tavoittelee kaikkialla maapallolla sulkeutuneita metsiköitä, joissa puuston biomassa, metsien hiilinielu eli hiilen nieluvarasto paisuu vuodesta toiseen. Etenkin Afrikassa metsät ovat usein harventuneet väkiluvun kasvun, pellonraivauksen ja ylilaiduntamisen myötä niin, että hiilen nielua ei juuri maanpinnan yläpuolella enää ole.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä