Politiikan hiekkalaatikolla - ajatuksia Lepakkoluolan uumenista

Kaikki blogit puheenaiheesta Hallitusohjelma 2015

Kolme tietäjää ja Suomen talous

Juha Sipilän johdolla runsas vuosi sitten muodostettu kolmen puolueen hallitus lupasi saattaa Suomen talouden kestävään kasvuun niin, että työllisyysaste nousee 72 prosenttiin ja julkistalouden velkaantuminen taittuu ensi eduskuntavaaleihin mennessä. Nyt hallitus on saanut kolmen johtavan ekonomistin – Bengt Holmströmin, Sixten Korkmanin ja Vesa Vihriälän – arvion talouspoliittisen linjan oikeellisuudesta (ks. linkki).

Suomea ei voi johtaa kuin yritystä

Italialaiset valitsivat aikanaan pääministerikseen Berlusconin, miljardöörin, sillä jos mies osasi hoitaa omat asiansa, niin miksei koko maan asioita. 

 

Kuntaakaan ei voi johtaa samoilla johtamismenetelmillä kuten yritystä

Pluck plus plan

Jokaisella poliitikolla pitää olla oma nypi rusinat pullasta - ohjelma (pluck plus plan), sillä turvataan seuraavan vaalin voitto. Tai ainakin se, että ei pudota pois leikistä.

Joillakin se voi olla, sama kuin leikataan rikkailta ja annetaan köyhille. Teoria perustuu siihen, että köyhätkin äänestävät ja köyhät ovat poliitikon mielestä enemmistö hänen kannattajissaan. Tätä kutsutaan vasemistolaisuudeksi.

Kaikki talkoisiin Suomen hyväksi

Hallitusohjelma kiristää monelta osin juuri vähätuloisten ja –osaisten asemaa. Leikkaukset kohdentuvat erityisesti lapsiin, lapsiperheisiin, opiskelijoihin ja eläkeläisiin. Sekä viimeisimpien tietojen mukaan myös naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla  työskenteleviin.

Vetäytyykö hallitus leikkauksista?

Hallitus lähti ohjelmassaan valtion kassaa vahtivien virkamiesten kelkkaan: kuusi miljardia säästöjä, joista aimo siivu leikkauksia. Summasta kopin otti ennen vaaleja Stubbin Kokoomus ja (tyylikkäästi) vaalien jälkeen Sipilän Keskusta. Perussuomalaiset nielivät kolmantena pyöränä kitkerästi täysin vaalikampanjansa vastaiset leikkaukset köyhiltä. Neuvotteluiden jälkeen Soinin naamasta näki, ettei olo tuntunut voittajalta.

 

Päätösten ennakkoarvioinnin tärkeydestä

Uusi hallitusohjelma on herättänyt suurta huolta  kansalaisten keskuudessa. Hallituksen leikkaukset kohdistuvat kipeimmin juuri vähäosaisiin, pienituloisiin, lapsiin ja vanhuksiin.  Naisten ja miesten  tasa-arvonäkökohdat on ohjelmassa ohitettu vain maininnalla tasa-arvon toteutumisesta.

Maalaistollo Itäkeskuksessa

Kävin perheeni kanssa kesälomareissulla Helsingissä. Kesälomareissuun kuului myös ostosten tekeminen. Suuntasimme Itäkeskukseen sen suuren tarjonnan takia.

Huostaanotto pysyväksi?

Pohjolan Sanomat uutisoi 23.6.2015, että hallitus aikoo selvittää perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) johdolla mahdollisuudet väljentää lastensuojelulain pykäliä, jotta lasten huostaanotto voitaisiin muuttaa pysyväksi. Siinä meni kertaheitolla aamukahvit väärään kurkkuun ja jäin miettimään, mitä tälläkin nyt sitten haetaan?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä