Itsenäisyyden raunioilla

Sain itsenäisyyspäivänä kunnian osallistua Vaasan kaupungin järjestämään itsenäisyyspäiväjuhlaan. Päällimmäisenä jäivät mieleen kuitenkin ajatukset siitä, miten kummalliselta ja omaan korvaan epäisänmaalliseltakin tuntui Maamme-laulun veisaaminen ruotsiksi. Jäin myös miettimään sitä, miten yhteiskunta todella epäonnistuu muualta tulleiden integroinnissa, kun suomen kieli ei vielä 11 vuodenkaan jälkeen taitu edes sellaiselta, joka kiitollisena haluaa antaa maalle takaisin kaiken saamansa ja yhdistää kansakuntia ja kulttuureita. 

 

Arvoisa juhlaväki, bästa gäster.

Jälleen on edessämme vuoden tärkein hetki pysähtyä, katsoa aikaa taaksepäin ja muistaa, että ilman eilistä ei ole huomista.

Etsin hiljattain käsiini itsenäisyysjulistuksen, jonka Suomen Senaatti antoi kansallemme 4. päivänä joulukuuta 1917. Ensimmäistä kertaa luin ajatuksella sen historiaan kirjoitetut sanat, jotka lohduttomasti kuvasivat sitä aikaa, jona eloa leimasivat uhkaava nälänhätä, työttömyys, teollisuuden pysähtyneisyys ja sotien kauhut. On hämmentävää, miten aika vuosikymmenien takaa näyttäytyy taas yhtä elävänä.

Imorse frågade ja min 8-årig pojke, varför firar vi Finlands självständighetsdag. Han sa, därför att vi inte ha krig. Vi som har ansvar för deras välbefinnande vet ändå att social instabilitet och oro stiger hela tiden. Vi som bygger morrondagens värld måste igen fokusera våra krafter för att nå ett gemensamt mål. För att våra barn får alltid leva i fred.  

Itsenäisyyspäivä nostattaa syvää kiitollisuutta ja kunnioitusta historiaan jääneitä ihmisiä kohtaan. Heitä sodissa kuolleita ja kuolleita kärränneitä, jotka antoivat henkensä ja sielunsa isänmaan itsenäisyyden puolesta. Toivon, että jokainen meistä tästä päivästä tulevaan avaa sydämensä ja antaa ihmisarvon myös niille suomalaisille, jotka menettävät työnsä ja nukkuvat yönsä kylmissä parkkihalleissa.

Meillä on tänään edessä hieno iltapäivä. Etuoikeutettuina saamme iloita ja nauttia yhdessäolosta, musiikista ja muistamisista, juhlapuheista, lämmöstä ja lasten kauniista lauluista. Haluan sydämellisesti kiittää juhlien järjestäjiä, ja Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puolesta toivottaa teidät tervetulleeksi viettämään yhdessä maamme itsenäisyyspäivää.

Kiitos, tack.

KoivistoRaija
Perussuomalaiset Vaasa

Kulttuuri ja kirjasto. Kasvatus ja opetus. Kansanterveys ja turvallisuus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu