Politiikan hiekkalaatikolla - ajatuksia Lepakkoluolan uumenista

Itsenäisyyden raunioilla

Sain itsenäisyyspäivänä kunnian osallistua Vaasan kaupungin järjestämään itsenäisyyspäiväjuhlaan. Päällimmäisenä jäivät mieleen kuitenkin ajatukset siitä, miten kummalliselta ja omaan korvaan epäisänmaalliseltakin tuntui Maamme-laulun veisaaminen ruotsiksi. Jäin myös miettimään sitä, miten yhteiskunta todella epäonnistuu muualta tulleiden integroinnissa, kun suomen kieli ei vielä 11 vuodenkaan jälkeen taitu edes sellaiselta, joka kiitollisena haluaa antaa maalle takaisin kaiken saamansa ja yhdistää kansakuntia ja kulttuureita. 

 

--

Arvoisa juhlaväki, bästa gäster.

Jälleen on edessämme vuoden tärkein hetki pysähtyä, katsoa aikaa taaksepäin ja muistaa, että ilman eilistä ei ole huomista.

Etsin hiljattain käsiini itsenäisyysjulistuksen, jonka Suomen Senaatti antoi kansallemme 4. päivänä joulukuuta 1917. Ensimmäistä kertaa luin ajatuksella sen historiaan kirjoitetut sanat, jotka lohduttomasti kuvasivat sitä aikaa, jona eloa leimasivat uhkaava nälänhätä, työttömyys, teollisuuden pysähtyneisyys ja sotien kauhut. On hämmentävää, miten aika vuosikymmenien takaa näyttäytyy taas yhtä elävänä.

Imorse frågade ja min 8-årig pojke, varför firar vi Finlands självständighetsdag. Han sa, därför att vi inte ha krig. Vi som har ansvar för deras välbefinnande vet ändå att social instabilitet och oro stiger hela tiden. Vi som bygger morrondagens värld måste igen fokusera våra krafter för att nå ett gemensamt mål. För att våra barn får alltid leva i fred.  

Itsenäisyyspäivä nostattaa syvää kiitollisuutta ja kunnioitusta historiaan jääneitä ihmisiä kohtaan. Heitä sodissa kuolleita ja kuolleita kärränneitä, jotka antoivat henkensä ja sielunsa isänmaan itsenäisyyden puolesta. Toivon, että jokainen meistä tästä päivästä tulevaan avaa sydämensä ja antaa ihmisarvon myös niille suomalaisille, jotka menettävät työnsä ja nukkuvat yönsä kylmissä parkkihalleissa.

Meillä on tänään edessä hieno iltapäivä. Etuoikeutettuina saamme iloita ja nauttia yhdessäolosta, musiikista ja muistamisista, juhlapuheista, lämmöstä ja lasten kauniista lauluista. Haluan sydämellisesti kiittää juhlien järjestäjiä, ja Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puolesta toivottaa teidät tervetulleeksi viettämään yhdessä maamme itsenäisyyspäivää.

Kiitos, tack.

--

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hyvä Raija,

kirjoitit ” Itsenäisyyspäivä nostattaa syvää kiitollisuutta ja kunnioitusta historiaan jääneitä ihmisiä kohtaan. Heitä sodissa kuolleita ja kuolleita kärränneitä, jotka antoivat henkensä ja sielunsa isänmaan itsenäisyyden puolesta.”. Otsikoit kirjoituksesi ehkä tarkoituksella sarkastisesti.

Valitettavasti on heitäkin, joiden mielestä Suomi ei ole enää itsenäinen. Heidän mielestään itsenäisyys menetettiin kun Suomi liittyi Euroopan unionin jäseneksi ja viimeistään silloin kun luovuttiin omasta rahasta.

Itsenäisyyden voi näköjään kokea monella tavalla. Onneksi valtaosa suomalaisista uskovat, että valtiomme on itsenäinen siitä huolimatta, että kuulumme erilaisiin kansainvälisiin järjestöihin kuten YK ja EU. Mielestäni jo se, että voimme tehdä valtiota sitovia sopimuksia, osoittaa, että olemme itsenäisiä.

Kuuluminen näihin järjestöihin parantaa pienen kansakunnan mahdollisuuksia säilyttää identiteettinsä. Tästä on oiva esimerkki naapurimaamme Viro.

Suomen itsenäisyyttä ei siis millään tavalla olla menettämässä, päinvastoin se voi hyvin ja siitä on osoituksena mm. nuoren polven kunnioitus sotaveteraaneja kohtaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Onneksi valtaosa suomalaisista uskovat, että valtiomme on itsenäinen"

Eihän tämä mikään uskomusasia tai mielipide ole, Suomen laeista, myös perustuslaista löytyvät todisteet joissa lainsäädäntövalta on luovutettu Euroopan unionille.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Taidat Jarmo olla väärässä kun kirjoitat, että Suomen laeista löytyvät todisteet siitä ettei Suomen Eduskunnalla ole enää lainsäädäntövaltaa. Puhut jotakin Suomen perustuslaista, siis Suomen Perustuslaista?

Et taida tietää että Suomen Hallitus on esittämässä Suomen Eduskunnalle työsopimusoikeutta säätelevää "pakkolakia". Sinun mielestäsikö lainsäädäntövalta on annettu EU:lle?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Taidat Jarmo olla väärässä kun kirjoitat, että Suomen laeista löytyvät todisteet siitä ettei Suomen Eduskunnalla ole enää lainsäädäntövaltaa."

En näin sanonut, vaan EU:n direktiivit ylittävät Suomen eduskunnan säätämäåt lait. Edellinen hallitus halusi vielä kirjattavan perustuslakiin että Suomi on EU:n jäsen, tämä kun velvoittaa alemman tason lainsäädäntöä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #5

Mitenkä Viro mahtaisi pärjätä, jos se ei kuuluisi EU:iin eikä Natoon ja jos sillä edelleen olisi oma valuutta? Muutamien Suomen liittoutumisia vastustavien mielestä on pelkästään haittaa EU-jäsenyydestä ja eurosta puhumattakaan Natosta.

Onko Suomen tilanne erilainen? Jokainen voi päätellä onko Virolle ollut haittaa vai hyötyä liittoutumisista ja euron käyttöön otosta.

Väitän siis, että pienelle kansalle liittoutuminen on välttämätöntä, jos haluaa säilyä itsenäisenä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Voisi toisaalta ihan vakavasti pohtia, kannattaako sinne eduskuntaan tai kunnanvaltuustoihin yleensäkään hakeutua ehdolle jos niissä ei kerran päätetä eikä kanneta vastuuta yhtään mistään.

Minusta näyttää vahvasti siltä että maamme hallitus tällä hetkellä varsin itsenäisesti ja pontevasti soutaa, huopaa, jahkailee, vatuloi ja peruu tekemiään päätöksiä.
EU:lta ei kysytä vaikka ehkä kaikkien kannalta parempi olisi jos kysyttäisiin ja katsottaisiin miten asiat muualla on hoidettu.

Vaan kaikesta sitä voi mielensä pahoittaa jos on sellainen luonne. Maammelaulun sanat, myös ruotsiksi, ovat vanhaa suomalaista perinnettä eikä niistä eu päätä.
Jos nyt kuitenkin ne pilasivat itsenäisyysfiiliksesi niin huoli pois. Puolueesi on hallituksessa ja sieltä käsin voidaan vaikuttaa myös siihen että se ruotsinkielinen laulu jatkossa loppuu. Tulee maa niiltäkin osin valmiiksi ja blogistille parempi mieli.

Toimituksen poiminnat