Politiikan hiekkalaatikolla - ajatuksia Lepakkoluolan uumenista

Suomen Keskustan uusi sivistysliike

Vaasan kaupungin entinen kulttuuri- ja kirjastotoimen johtaja Birgitta Aurén eläköityi helmikuussa. Virkahaku saatiin vihdoin käyntiin toukokuussa, jonka jälkeen haastatteluun kutsuttiin kesäkuun alussa neljä henkilöä. Sekä haastatteluryhmä että kulttuuri- ja kirjastolautakunta päättivät esittää edelleen kaupunginhallitukselle, että viran täyttämiseksi järjestetään uusi haku.

Maanantaina 15.6. kokoontuneen kaupunginvaltuuston kokous meni iltaa myöden täydelliseksi farssiksi. Kuuteen tuntiin mahtui niin hihasta vedettyjä talouslukuja, iltalypsyä kuin toteamuksia talotoimen uhkailuista. Valtuutetut asetettiin jälleen kerran selkä seinää vasten, ja pöydän alta tuotiin mittavia asioita päätettäväksi. Muutama paheksui, joku järkevä laittoi kampoihinkin, mutta niin vain kööriä vietiin taas kuin pässiä narussa. Tarvetta on entisajan kirkon häpeäpenkille, että niin virkamiehet kuin päättäjät saadaan kunnolla vastuuseen hölmöilyistään.

Illan aikana Anne Rintamäki (kesk.) hyökkäsi valtuustosalissa kirjastoja, kulttuuria ja museoita vastaan. Lehtitietojen ja olettamuksien varaan rakennettu Suomen Keskustan todellinen uusi sivistysliike, Matias Mäkystä (sd.) lainatakseni, jäi kuitenkin valitettavasti suutariksi. Toivotan valtuutettu Rintamäen tutustumaan kulttuuri- ja kirjastosektorin toimintaan ja sen vaikutuksiin ihmisten hyvinvointiin. Näin voit myös arvioida uudelleen kannattamaasi jalkapallostadionin 750 000 euron lisämäärärahaesitystä. Toden totta, eikö vähempi piisaisi?

Rintamäen sanoin, kaupungin huono taloudellinen tilanne johtuu päättäjien osaamattomuudesta. Kun kaupunki saadaan neljässä vuodessa ajetuksi kriisikunnaksi, jossain on pahasti mätää. Kaupunginhallitus tekee keskiviikkona 17.6. lopullisen päätöksen kulttuuri- ja kirjastotoimen johtajan valinnan etenemisestä. Odotan kaupunginhallitukselta vastuullista ja rakentavaa päätöksentekoa, sillä kulttuuri- ja kirjastosektoria uhkaavat monet valtavat muutokset muun muassa uuden hallitusohjelman, maakuntakirjastojen karsimisen, kirjastolain uudistamisen ja kuntaliitosten myötä puhuttamattakaan kaupungin omista säästöpaineista.

Tässä myllerryksessä on ehdotonta, että lautakunnan esityksen mukaan headhuntataan uusi rautainen johtaja taistelemaan kaupunkimme ja maakunnan väen hyvinvoinnin, palvelujen ja työpaikkojen puolesta.

Raija Koivisto-Rasmussen

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja

Kaupunginhallituksen varajäsen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat