Politiikan hiekkalaatikolla - ajatuksia Lepakkoluolan uumenista

Vammaisen ihmisen inhimillitön elämä

Perjantaina 30.5. aamupäivällä soitin Mustasaaren terveysaseman sairaanhoidon neuvontaan, koska tarvitsin arvion hoidon tarpeesta henkilökohtaiselle avustettavalleni. Puhelimen toisessa päässä vastasi ohjelmoitu puhelinvastaaja, jolle tuli jättää puhelinnumero takaisinsoittoa varten. Yhteydenotto luvattiin puolen tunnin päähän. Siitä puolesta tunnista on tätä kirjoitettaessa kulunut jo kaksi ja puoli vuorokautta.

Perustuslaki määrittää, että julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä ja turvallisuutta. Sosiaali- ja terveydenhuollon varautumisen tavoitteena on turvata väestölle kaikissa olosuhteissa terveyden ja toimintakyvyn kannalta keskeiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä terveellinen elinympäristö. Palveluiden taso kuitenkin sopeutetaan käytettävissä oleviin voimavaroihin. (Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2006:5.)

Inhimillisiä erheitä toki sattuu, mutta pitkittynyt taloudellinen taantuma on näemmä aiheuttanut ongelmia tuottaa tarvitut palvelut. Heikoissa kantimissa on sote-järjestelmä, ei ihmisiä näin hoideta. Informaatiohulluudesta huolimatta suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee käsiä ja kasvoja, perjantaisen lanssihenkilökunnan tavoin välittäviä ja ammattitaitoisia ihmisiä sinne puhelimenkin toiseen päähän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Minulla on kyllä palvelusta parempaa kokemusta. Viimeksi kun soitin ja näppäilin puhelinnumeron automaattiin, niin eipä kulunut kuin kymmenen minuuttia kun terveyskeskuksesta soitettiin.

Onkohan harjoittelija ollut työvuorossa?

Käyttäjän KoivistoRaija kuva
Koivisto-Rasmussen Raija

Hyvä, että on positiivisiakin kokemuksia. :) Vaikkakin varmasti helpottaa ihmisten turhautumista puhelinjonottamiseen, niin laittaa silti miettimään milloin tekniikasta on enemmän hyötyä kuin haittaa arjessa ja toimiiko se esteettömästi kaikille taaten terveyttä ja turvallisuutta.

Toimituksen poiminnat